Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къпачи на Ивановден в Кула

4
Снимка: Община Кула

Празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула, област Видин, по стар стил – на 19-и и 20-и януари. Тяхното честване е свързано със самобитния за града обичай – „Къпачи на Ивановден“. Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именици, както и младите семейства

Групата винаги се състои от нечетен брой млади мъже, всичките ергени. Те са единадесет души тази година, като двама от тях са деца на 12 – 13 години, които за пръв път ще участват в ритуала и ще бъдат обучавани и напътствани от по-големите батковци. Това осигурява приемственост между поколенията. Обичаят е много популярен и тачен в Кула и се провежда от столетия. 

Костюмът за ритуала се предава от баща на син и от дядо на внук. Облеклото е автентично, от кулския край– везани ризи, шаечни панталони – беневреци и характерните за зимната премяна кабаници – дебели вълнени ямурлуци. Мъжете са окичени с пера и звънци, на лицата си носят страшни маски, подобни на кукерските, но се спазват традиционни персонажи – например винаги присъства „булката“, облечена в костюм. Групата носи котле със светена вода, в която е натопена китка босилек и здравец, с която ръсят имениците и младоженците. В случай, че някой от тях опита да се укрие или се дърпа от ръсенето, обичаят повелява да го завлекат до някоя от градските чешми и да го потопят в ледената вода.

Дружината в по-нови времена къпе и работещите в институциите, хората по улиците и заведенията, въобще всички, които срещне до обяд на 20 януари. Къпачите отиват привечер в читалището, откъдето са тръгнали предишната нощ и със събраните месо, хляб, вино се приготвя трапеза, на която остават до зори.

Ритуалът е бил познат и е провеждан и в някои от селата в община Кула / с. Старопатица/, но поради намаляване на населението и липсата на млади хора, не се е запазил.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

Защо дигиталната реклама е задължителен елемент за всеки бизнес? Припомняме разговор Данилина Станчева, маркетинг експерт. Какво свърши 50-ото Народно събрание за краткия си политически живот? Гост в студиото Георги Георгиев, народен представител от ПП ГЕРБ. Готови ли са общините да въведат новия модел за определяне на такса..

публикувано на 12.08.24 в 08:30

„Събуди деня“ с Елизабет Александрова

Летните олимпийски игри приключиха. Как се представиха българските спортисти? Обобщение на спортния редактор Петрана Кимчева. Природен резерват „Юлен“ в НП Пирин“ организира различни прояви по повод своята 30 годишнина. Разговор с Николина Ангелинина, старши експерт в Дирекция Национален парк „Пирин“. Ден на младежта в Радомир...

публикувано на 12.08.24 в 03:00

„Неделя у дома“ със Зоя Караджова

Среща със Славина и Михаил Аладжови и двамата изпълнители в Ансамбъл „Пирин”. В разговора се включва и малката им дъщеря Матеа. Самоковската авторка Магдалена Борисова представя нова книга за деца - ,,Горски истории".  В радомирското село Долни Радовец посрещат близо 200-годишна икона на Пресвета Богородица с Младенеца. Разговор с Дафинка..

публикувано на 11.08.24 в 10:28

„Студио спорт“ с Петрана Кимчева

Рубриката „Българските олимпийци“ – Обзор на българското участие и специално боксьорката Светлана Каменова с коментар за участието си и гимнастичката Валентина Георгиева. Рубриката „Децата и спорта“ – Старт на нов проект  СК „Академия Пирин“ – спорт за всички. Гости в студиото Радост Василева и Димитър Падарев – съавтори на проекта и..

публикувано на 10.08.24 в 08:15

"Сюжети от деня" с Иван Лазов

„С ОГЪНЯ ШЕГА НЕ БИВА“ – съвместна рубрика на Радио Благоевград и  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Разговор за пожарите в района с комисар Валентин Василев – директор на дирекцията. Според политолога Атанас Радев предстоят поне още три- четири години с извънредни избори – разговор...

публикувано на 09.08.24 в 08:30

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Мнозинството в Народното събрание прие окончателно законопроект за забрана на "пропаганда, популяризиране или подстрекаване" на "нетрадиционна сексуална ориентация" в българските училища. – Разговаряме с Цвета Рангелова, народен представител от Възраждане Защо множество неправителствени и образователни организации се..

публикувано на 09.08.24 в 03:00

„Сюжети от деня“ с Агнес Манова

Жителите на дупнишкото село Самораново организират протест заради системна липса на вода. Репортаж. Екологично сдружение „За Земята“ отбелязва 25 години с акции за почистване от отпадъци в Национален парк „Рила“ около хижите „Чакър войвода“ и  „Мусала“. Разговор с Елеонора Йосифова от екосдружението. Дните на планинския..

публикувано на 08.08.24 в 08:30