Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Пловдив остава на поста си, реши Апелативният съд

| обновено на 24.01.17 в 15:44
Снимка: БГНЕС

Кметът на Пловдив Иван Тотев остава на поста си, постанови Пловдивският апелативен съд. С решението си съдът отмени това на окръжните магистрати, с което на 16 януари те прецениха, че пловдивският градоначалник трябва да бъде отстранен от длъжност, защото има опасност да влияе на свидетели по продължаващото разследване срещу него, а повечето от тях са служители на общината, т.е. негови подчинени.

Това са хипотетични предположения. Тотев е съдействал и на ДАНС, и на разследването. Няма доказателства да е оказвал натиск върху служителите, разпитвани до момента, подчерта съдия Васил Гатов

Всичко това не налага отстраняването на кмета на Пловдив от поста, а решението на Окръжния съд е необосновано и незаконосъобразно, заключиха апелативните магистрати, с което на практика отговориха и на доводите на прокуратурата.

Мотивите на съда бяха посрещнати с аплодисменти от присъстващите в залата десетки представители на администрацията и активисти на ГЕРБ.

Удовлетворен съм от решението. Съвестта ми е абсолютно чиста. Ще съдействам на прокуратурата, за да изясни ситуацията, като се надявам след всичко това да снеме обвиненията, тъй като това е нашата теза и нашата истина, каза в кратък коментар след заседанието самият Иван Тотев, който до 15 февруари е в отпуск. Дотогава длъжността "кмет" ще изпълнява заместникът му Розалин Петков.

Тотев е обвинен в извършване на престъпление по служба, с което са настъпили вреди за община Пловдив в размер на 1 милион лева при изграждането на Пловдивския зоокът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!