Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 тона сол са използвани за третирането на улиците в Кюстендил

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

Общо 310 тона сол и 400 тона пясък са изразходвани за третирането на улиците в Кюстендил. Това каза кметът на Община Кюстендил Петър Паунов по време на заседанието на Общинския съвет. По време на сесията беше зададен въпрос защо улиците, особено тези в селата, не са почистени. Кметът посочи, че се почистват улици с дължина от 115 километра. При най-тежките условия ние нямахме неизвозени ученици до училищата. Екипите се справиха, както е възможно, съобразно условията, коментира Паунов. В тежките условия през тази зима е имало и само два случая, при които се е наложило да се оказва помощ на хора в отдалечени населени места и използването на моторни шейни.

Паунов посочи още, че пречка при почистването на улиците са били неправилно паркирани автомобили, както и такива, паркирани пред съдовете за смет, което е попречило и на сметоизвозването.

Кюстендилският кмет каза още, че хидравликата на сметосъбиращите автомобили не е работила при изключително ниските температури през месец януари, но наличната техника и хора са работили денонощно. Според Паунов автомобилите, с които се извършва поддържане на уличната мрежа са десет, които са на възраст между 26 и 32 години. По негови данни, почистването на улиците става от по-малко от 50 души, на минимална работна заплата.

Кметът каза още, че е направена оптимизация на разходите, във връзка с увеличението на минималната работна заплата и допълни, че съкращенията ще продължат. По думите му увеличението на заплатата ще струва на общината близо половин милион лева годишно.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пехливански борби, кулинарни изложби и концерт за празника на Белица

Седмото издание на празника на Община Белица „С любов и вяра в общите ценности“ ще се проведе н а на 21 септември 2024 /събота / от 14.00 ч. до 23.00 ч. под патронажа на кмета Радослав Ревански . През годините празникът се превърна във фестивал на таланта от всички жанрове на изкуството. И тази година  ще имате възможност да съпреживеете и..

публикувано на 02.09.24 в 10:04

ЦИК решава за заместник-председател и секретар на РИК - Благоевград

Областният управител на област Благоевград Георги Динев проведе консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции за избор на членове на Районна избирателна комисия – Благоевград, за произвеждане на изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. На консултациите са поканени да присъстват парламентарно..

публикувано на 02.09.24 в 09:40

Грандиозен финал на „Пирин Фолк“ Сандански 2024

В последната фестивална вечер на  XXXI I издание на фестивала „Пирин Фолк“ 202 4  се проведе к онкурс за авторска македонска песен .  Летният театър в Сандански отново бе препълнен  и не можа да побере всички желаещи да станат част от магията на традициите. В конкурса за авторска македонска песен   бяха представени   15 нови композиции,..

публикувано на 02.09.24 в 09:11

Международно колоездачно състезание се състоя в района на Разлог

Заключителната втора част на Международното колоездачно състезание се проведе през вчерашния ден. Финалът бе изключително оспорван. В рамките на близо 3 часа участниците изминаха 134 км по маршрута Баня – Банско – Добринище – Елешница – Разлог.  Борислав Хаджистоянов от Разлог е най- младият участник в тазгодишния формат на "По стъпките на римляните"..

публикувано на 02.09.24 в 08:44
Бюллетень ЦИК

Партиите в Перник не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия

При само една квота съгласно разпоредбите на ЦИК, от двете крила на ДПС са направили две отделни предложения, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Поради липсата на консенсус протоколът от заседанието ще бъде изпратен в ЦИК, която ще определи състава и ще назначи комисията. РИК в Перник е 13- членна. Четири от квотите са за ГЕРБ- СДС, по три..

публикувано на 02.09.24 в 05:50

Събор в радомирското село Негованци завърши с убийство

Тежкият инцидент е станал тази нощ, съобщиха от полицията. Убит в дома му е 39- годишен мъж. Извършителят е на 33 години и е от Бобов дол, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов.  Все още не е ясна причината за трагедията. По първоначална информация по време на събора между жертвата и убиеца възникнал конфликт. Скандалът..

публикувано на 01.09.24 в 17:10

Студенти от цял свят пристигат в Благоевград за новата учебна година в АУБ

Американският университет в България отбелязва началото на новата учебна година с най-големия си випуск досега - 356 студенти от 22 държави. Това представлява ръст от 18% спрямо миналата година и е доказателство за престижа и висококачественото образование, което АУБ предлага.  За първа година университетът посреща студент от Мозамбик, което..

публикувано на 01.09.24 в 12:44