Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Георгиева: За да работят добре общините, трябва да имат по-голяма свобода

Снимка: Жоро Александров

Всички управляващи години наред поемат ангажименти да работят за децентрализация в управлението, а след това забравят обещанията. Това заяви в Пловдив председателят на Националната асоциация на председателите на общински съвети Красимира Германова, която оглавява и местния парламент в Созопол.  Асоциацията провежда днес  годишното си общо събрание.

За да работят добре общините, трябва да имат по-голяма свобода, включително и финансова, подчерта Красимира Георгиева като изрази увереност, че следващото Народно събрание ще работи с конкретни мерки, за да стане факт децентрализацията в България:

И това е един от основните проблеми, защото се вменяват изключително много отговорности на общините, на местното самоуправление. Те са без финансов ресурс, тоест липсва финансирането на отговорностите, които трябва да изпълняват общините.

Общото събрание ще приеме бюджетът и програмата за 2017 година , включваща мерки , свързани както със законодателството в тази област, така и с повишаване на административния капацитет. Миналата година над 600 председатели и общински съветници са преминали през обучения , касаещи местното самоуправление и работата на общинските съвети.

В Асоциацията членуват над 200 председатели на общински съвети от цялата страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!