Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци по време на протеста срещу ритуала "тричане на кучета" в Бродилово

| обновено на 25.02.17 в 12:54
Снимка: Даниела Костадинова

Около 60 природозащитници протестират срещу нехуманния ритуал "тричане на кучета" в странджанското село Бродилово. Групата е организирана от Светлана Хънт - основател на фондация „Лъки Хънт“.

Близо един час продължиха споровете и сблъсъците между природозащитниците и местните хора. Скандалът избухна, когато протестиращите извадиха от торби големи плюшени кучета, за да ги раздават и да покажат на местните жители, че ритуалът може да се направи и с кукли. Хората обаче започнаха да хвърлят плюшените играчки и да обясняват, че никой няма право да се намесва в местните традиции. Ситуацията се успокои с появата на служителите на полицията и на жандармерията. Природозащитниците охраняват водоема в селото, за да не могат местните хора да въртят с въже кучета и да ги хвърлят във водата. Това е обичай, който според жителите на Бродилово носи здраве и плодородие на селото.

В 11.00 часа на площада започна празнична програма с народна музика и хора. Тя е част от традициите, с които хората в Странджа честват Кукеровден.

Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала. Жителите на Бродилово отказват да спазват забраната на община Царево за провеждането на обичая. Всяка година в навечерието на Сирни Заговезни, като част от програмата на Кукуров ден, те връзват куче на въже и го въртят над местния вир.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!