Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще бъде домакин на международен симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки"

До 1-ви март Пловдив ще бъде домакин на международен симпозиум "Консервация и реставрация на мозайки". Във форума ще участват експерти от 9 държави и представители на Международния комитет за консервация на мозайки.

Темата е особено актуална за Пловдив в настоящия момент заради продължаващите археологически разкопки и предстоящото експониране на уникалните мозайки на Епископската базилика на Филипопол от  IV - VI в. от Новата ера. 
Предвижда се работата по обекта да приключи в края на 2018 година, непосредствено преди домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата като паралелно ще се подготвя и документацията за процедурата по вписване на Голямата базилика в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. За всичко това ще стане въпрос и на започващия днес форум, подчерта зам.-кметът Амелия Гешева:
Това е един от най-големите обекти на Балканите, който трябва да бъде популяризиран и все пак докато е в хода на работата да могат да се вземат по-скоро консултативни мнения, становища затова как трябва да се продължи процесът за консервация, реставрация, какви са добрите практики.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!