Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стела Балтова: До края на септември ще заработи единна система за туристическа информация

Снимка: БГНЕС

Единна система за туристическа информация ще заработи до края на месец септември, обяви служебният министър на туризма Стела Балтова. Целта на проекта е проследяване на туристите на територията на страната, за да се гарантира сигурността им и събиране на информация за постъпленията от туризъм. 

Вече при регистрация на турист в хотел чрез единната система за информация данните ще постъпват директно в Министерството на туризма, Националната агенция за приходите, Министерството на вътрешните работи и общините, каза министър Балтова.

Предвижда се системата да свърже в реално време регистрите на хотелите. Очакванията са да се подобри проследимостта и да се гарантира сигурността както на туристите, така и на населението. Данните в тази система няма да бъдат публични и достъп до тях ще имат определени институции.


Сега проектът е на етап обжалване от участници в обществената поръчка, уточни министър Балтова.

Тя каза още, че и това лято в по-големите курорти ще патрулират съвместни мобилни екипи на български полицаи с румънски, чешки, полски и унгарски техни колеги, а до 31-и март ще стане ясно кои плажове ще останат неохраняеми през сезона.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!