Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас се събират в защита на граничния полицай, причинил смъртта на турски бракониер през 2008-а

Снимка: Жоро Александров

Протест в подкрепа на граничния полицай Михаил Цонков ще се проведе пред Съдебната палата в Бургас. Инициатор е Организацията за закрила на българските граждани.

Преди месец Цонков получи призовка от Районния съд в града, по която трябва да се яви днес за предявяване на обвинителен акт от турската прокуратура.

Актът е образуван по случая от 2008 година с причинената смърт по непредпазливост на турски бракониер, нарушил морската ни граница край Резово.

Около 200 души се очаква да се включат в днешния протест в защита на полицая, каза Стефан Петров от неправителствената организация.

Роднините на потърпевшия са завели дело и сега от турския съд искат да призоват Михаил Цонков и неговите колеги да отидат в Турция, а те един път отидоха там. Не се знае какво може да стане, може да не се върнат. С протеста искаме да покажем гражданска позиция, че българите сме сплотен народ и няма да си дадем лесно наш съгражданин. Даже изобщо не мислим да го даваме.

Още трима гранични полицаи, които бяха свидетели по прекратеното дело срещу колегата им Михаил Цонков, са призовани утре като обвиняеми да получат обвинителни актове срещу тях.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!