Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Куртово Конаре отново протестираха заради дейността на кариерата за добив на мрамор

Снимка: Кремена Данева

Жители на пловдивското село Куртово Конаре протестираха пред кметството и блокираха за кратко пътя за Кричим . Така те изразиха недоволството си от работата на кариерата за добив на мрамор, намираща се в непосредствена близост до населеното място.

Кариерата е отдадена на концесия през 2012-та година за 35-годишен период. Миналата година заради силното запрашаване и свързаните с това предписания на екоинспекцията, тя преустановява работа. От месец обаче дейността й е възстановена. Жителите на селото са недоволни и настояват за закриването й:
На 500 метра от кариерата живея. Разберете, хора, прахът убива, казва един от протестиращите, а друг допълва:

Унищожава земеделските земи, унищожава ни въздуха. Камионите по цял ден вървят. Аз пътувам всеки ден до Кричим и виждам прахолякът, който се вдига.

Междувременно от фирмата-концесионер заявиха, че районът вече се оросява и няма основания за притесненията на хората, тъй като запрашаването е преустановено. На днешния протест жителите на Куртово Конаре обвиниха българските институции в бездействие и поискаха в открито писмо до Европейската комисия да замрази плащанията за страната ни по програмите за околна среда, докато концесията не бъде прекратена от правителството.

Вчера Европейският съд в Люксембург осъди България за лошото качество на въздуха в голяма част от страната, включително района на Пловдив..
През октомври и пред сградата на Министерски съвет се проведе протест срещу концесията на кариерата в с. Куртово Конаре


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!