Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят дали децата им са ваксинирани и ако не са, спешно да ги ваксинират

| обновено на 09.04.17 в 18:28
Снимка: БГНЕС

10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили.  Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца. 

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия, каза завеждащият Инфекциозната клиника към Университетската болница "Свети Георги" проф. Мариана Стойчева.  Тя подчерта, че детето е било с много тежък ларингит.
Което влиза в клиничната картина на морбили, но когато е толкова тежък се възприема като усложнение. И е направило тежък спазъм през нощта, въпреки че имаше необходимата терапия - за съжаление се случва понякога това.    
                             
Проф. Стойчева каза, че останалите заболели от морбили, които са настанени в клиниката, не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки. 

От Регионалната здравна инспекция уточняват, че до момента в Пловдивска област лабораторно потвърдени са 21 случая на болни от морбили. За още 12 се очаква резултат. Първите заболели вече са изписани.  

От Министерството на здравеопазването отново призовават родителите да проверят дали децата им са ваксинирани и ако не са, спешно да ги ваксинират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!