Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е открито наднормено количество естествен уран в питейната вода от района на град Първомай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В питейната вода от района на град Първомай не е открито наднормено количество естествен уран, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В Националния център по радиобиология и радиационна защита са били изследвани проби от град Първомай и селата Крушево, Православен, Бяла река, Караджалово, Градина, Милево, Белозем и Борец. Данните от изследванията са окончателни.

Заместник-директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита Орлин Стоянов е информирал министъра на здравеопазването Илко Семерджиев, че в нито една от взетите проби не е открито наличие на естествен уран. Припомням, че такъв беше открит при рутинна проверка на В и К в два от 13-те тръбни кладенеца в Първомай, както и в един в село Караджалово. По тази причина водата от кладенците беше спряна и се използват други водоизточници. Междувременно областният управител Здравко Димитров обяви, че свиква в петък съвещание с ръководството на всички здравни и контролни институции в града за изясняване на причините за констатираните повишени нива на естествен уран. На съвещанието ще присъства и пловдивският окръжен прокурор Румен Попов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!