Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две обвинения са повдигнати на кмета на Асеновград Емил Караиванов

| обновено на 26.05.17 в 15:17
Д-р Емил Караиванов, кмет на Асеновград
Снимка: БГНЕС
Две обвинения са повдигнати на кмета на Асеновград Емил Караиванов, който вчера беше задържан за 24 часа. Той вече е освободен под парична гаранция заради здравословното му състояние, тъй като в края на миналата година е претърпял трансплантация.

Освен Караиванов обвиняеми по започналото миналата седмица мащабно разследване на ДАНС и Икономическа полиция в община Асеновград са още шестима души, сред тях и главният архитект Константин Атанасов.

От особено значение е длъжностното присвояване, защото на практика там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност, именно почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка, разбира се, тя има победител, само че дейност не е извършвана, но плащане е осъществено – заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов поясни, че договорът за почистването на шахтите се е осъществявало фиктивно, а според наличните документи са платени над двеста хиляди лева от общинския бюджет.
Те не са почиствани и се подписват едни платежни нареждания въз основа на тези протоколи, които са с невярно съдържание. Не е извършвана каквато и да е била дейност, затова са и валяли много оплаквания.

По това досъдебно производство е обвинен и асеновградският предприемач Николай Христев, а по другото, което касае събарянето на постройка в район с архитектурни ограничения и след това строителството на нова сграда, са повдигнати обвинения и на строителните предприемачи Вакрил и Георги Запрянови. 

Днес стана ясно, че освен за получаване на подкуп главният архитект на Асеновград Константин Атанасов е обвинен и за още два случая, засягащи дейността му. Предстои прокуратурата да поиска отстраняването му от длъжност, също и на кмета Караиванов. 

За мащабното разследване за корупционни практики в община Асеновград главният прокурор Сотир Цацаров даде висока оценка на работата на Пловдивската окръжна прокуратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!