Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват строи ли се на спорния терен в Лозенец

Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде извършена проверка на морски плаж „с. Лозенец“. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на морския плаж изгражда и разполага преместваеми обекти на територията на плажната ивица. Съобщи пресцентъра на Министерството на туризма. Експертите ще проследят дали се спазва предоставената специализирана схема за поставяне на преместваемите обекти и съоръжения, одобрена от министъра на туризма. Морски плаж „с. Лозенец“ е отдаден за под наем на 5 юли 2016 г. на фирма „Даймънт Ивент“ ЕООД. Границите на обекта са определени съгласно специализирана карта, издадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Картата е издадена към декември 2012 г. за обект: Морски плаж № 31, ПИ 44094.501.294, с. Лозенец, община Царево, област Бургас. В случай на установяване на нарушение, ще бъде изготвено предписание за неговото отстраняване. При неспазване на договорните условия спрямо наемателя ще бъдат предприети съответните действия, вкл. налагане на неустойка и/ или прекратяване на договора.

През Лято 2017 ще бъдат извършвани непрекъснати проверки – редовни и по сигнал, се казва още в съобщението на пресцентъра. Усилията на Министерството на туризма са насочени към осигуряване на безпроблемното протичане на летния туристически сезон.


Жителите на Лозенец обявиха, че ще протестират в понеделник от 9.00 часа, заради строеж на заведение върху спорен терен. Министерството на туризма е отдало терена под наем за пет години като плаж на "Даймънт инвест". Според жителите на Лозенец обаче теренът винаги е бил поляна и е една от забележителностите на курорта. Те са започнали подписка с цел договорът за наем да бъде разтрогнат и постройката да бъде премахната. Хората настояват и за повторно заснемане на плаж "село Лозенец" с представител на общината, кметството и членове на сдружението на хотелиерите и установяване на реалните му граници, които изключват спорния терен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!