Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват чистотата на морската вода през цялото лято

Снимка: БГНЕС
Мобилни групи от две министерства - на туризма и на околната среда и водите, ще следят чистотата на морската вода през цялото лято. Това каза при проверка на пречиствателната станция край Равда министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя уточни, че съвместните екипи ще включват представители на Регионалните здравни инспекции и на Басейновата дирекция.

В изправност и готовност за сезона са пречиствателните станции по Северното Черноморие, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.

С проверка на пречиствателната станция край Равда,той и министър Ангелкова започнаха инспекциите си по Южното Черноморие.

Китен и Синеморец са двете проблемните места на юг от Бургас, заяви министър Димов:

Най-сериозният проблем е в Синеморец, където няма пречиствателна станция  и към този момент има проблем с парк Странджа, който поради някакво наслагване на данните обхваща цялата община Синеморец и там няма място, на което да може да бъде изградена. Имахме среща с министър Нанков миналата седмица и там трябва да се намери решение, защото някакси пазейки някакво разширение на парка е абсурд да не може да има пречиствателна станция, която реално да опазва чистотата на морето в района.


17 милиона лева са осигурени от оперативната програма "Околна среда"  за разширението на пречистванетлата станция край Китен, което ще започне през месец септември, каза още министър Димов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!