Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеонов: Полицейското присъствие в ромската махала в Асеновград ще продължи колкото е необходимо

Снимка: БГНЕС
Полицейското присъствие в ромската махала в Асеновград ще продължи колкото е необходимо, заявиха вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов.
Те участваха на среща с представители на протестиралите снощи в града срещу ромското насилие и кмета Емил Караиванов.

Аз съм на ваша страна. Тук съм, за да покажа, че държавата ще приложи цялата сила на закона, за да се предотвратят за в бъдеще такива инциденти. Това каза пред присъстващите Валери Симеонов.

Главният секретар Младен Маринов заяви, че арестуваните след конфликта в началото на седмицата, когато група роми нападнаха деца от Клуба по гребане, са вече 9 души. Срещу тях има повдигнати обвинения. Продължава разследването, включително и разпитите на всички участвали в събитията от тогава и ако се установи, че е имало и други хора, които са нарушители на реда, и спрямо тях ще бъдат предприети същите мерки. Това пък допълни Валери Симеонов.
Ето какво каза още той за това, което предстои да се предприеме тук, в Асеновград:
Общинските служители от Дирекция "Незаконно строителство" заедно с полицаи, ще пристъпят към описването на всички къщи в квартала, въпреки че е доста работата, и ще се пристъпи към процедура за премахването им. По този начин паралелно ще се установят и хората, които нямат адресна регистрация и ще бъдат насочени към местата, където живеят, откъдето са дошли. Такъв ужас не трябва да се допуска. 150 побеснели цигани да раздават правосъдие в центъра на Асеновград. Това повече не трябва да се повтаря.

Тези мерки се налагат, тъй като, според жителите на Асеновград, много роми от други градове идват и незаконно се настаняват в ромската махала в града.
За тази вечер в Асеновград отново се организира шествие.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!