Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР и НПК

| обновено на 30.06.17 в 11:08
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за МВР. Те предвиждат служителите на силовото ведомство, които до момента не са получили работно облекло и са купували със собствени средства униформите си, да бъдат компенсирани.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни:

Смятаме, че по този начин ще можем да намалим напрежението в системата за сигурност, че ще можем действително за тези служители, които с лични средства са си закупували част от униформените атрибути, да им се възстановят тези пари и да може действително да си получат средствата, които са предвидени годишно във всеки един бюджет на Министерството на вътрешните работи.

БСП подкрепи законопроекта. Славчо Велков коментира:

Защо се стигна до това гласуване днес? Заради мотивацията и нагласата в българските полицаи за протести. Ако те не бяха заявили своята воля за протест, ние днес нямаше да гласуваме. Ние ще ви подкрепим и българските полицаи ще ни чуят. А вие как ще ги чуете на 5-и юли, това вече е ваш проблем.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов обяви в кулоарите на НС, че политическото ръководство на МВР ще направи всичко възможно за увеличение на заплатите на полицаите. По думите му обаче това не може да се случи до края на тази година. След преговорите със синдикатите Ципов заяви, че е оптимист, но подчерта, че те имат право по закон на протест:

Смятам, че има диалог. По отношение на това дали ще има протест на 5-и, или няма да има – това е решение на синдикатите. Не е наше решение. Ние няма да ги убеждаваме дали трябва да протестират или не трябва да протестират. Не смятам, че не сме се разбрали, напротив – вчера в рамките на заседание на Съвета за социално партньорство голяма част от въпросите, които бяха поставени, намериха своето решение, а именно осигуряването на униформеното облекло. Поели сме ангажимент да мислим сериозно по какъв начин и кога може да се увеличат заплатите.

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Законопроектът на правителството предвижда създаване на единен процесуален ред за ускорено разследване на делата за корупция по високите етажи на властта.

Приетото предложение на БСП е за отнемане на възможността осъдените сами да преценяват дали е настъпил моментът за предсрочно освобождаване, а това да бъде прерогатив на органите, които изпълняват наказанието. Филип Попов обясни, че сегашната разпоредба на закона не работи:

С предоставяне на правото на осъдения да сезира съда, след изтичането на определен период, се постигна осигуряване на достъп до съда на осъдени и за особено тежки престъпления. На практика доведе до възможността лица, осъдени за отвличане, да получат възможност за предсрочно освобождаване.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов защити досегашните текстове на Наказателно-процесуалния кодекс:

Нищо по отношение на предсрочното освобождаване не се е променило. Единствената промяна е това, че спазихме изискванията на Европейския съд и на 26 решения осъденото лице да има възможност само да подаде искане за предсрочно освобождаване. Съдът взема решението ще има ли предсрочно освобождаване, или няма да има.

Въпреки това ГЕРБ подкрепи законопроекта на левицата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!