Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Единственото ни изискване за бойните самолети е да бъдат нови

| обновено на 07.07.17 в 15:00
Снимка: БГНЕС
Бойните самолети трябва да бъдат нови. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусия, организирана от "Атлантическия клуб" в София.

За самолетите мога да кажа, че единственото ни изискване е да бъдат нови. Експертите нека да се произнесат, но самолетите трябва да са нови. Така и така ще се извадят купища пари за тях, затова трябва да са нови. Така че се надявам, че държавите, с които преговарям и произвеждат такава техника, да обърнат внимание на това. Нито ще се карам по темата кой самолет е по-хубав, нито какви възможности повече има

България ще преговаря с три държави за нови самолети, каза премиерът по-късно в парламента. Той посочи, че Ф-16, "Юрофайтер", "Грипен", МиГ, Су имат заводи и произвеждат нови самолети. Борисов допусна възможността България все пак да прояви интерес за доставка на нови изтребители Ф-16.

Ф-16 произвеждат нови. Да купим 37-годишни, да извадим един кош пари за 37-годишни. Аз няма да преговарям. Каракачанов си е министър, има си експерти, институти. Подмениха ги всичките. Става въпрос за милиарди и то много милиарди
.

В обявеното класиране за изтребители за армията ни офертата за стари Ф-16 с логистична поддръжка от САЩ беше декласирана. Комисията класира на първо място шведска фирма, която предложи нови изтребители, а на второ - италианска оферта за самолети втора ръка.

Военният министър Красимир Каракачанов коментира кой е най-бързия вариант:

Най-бърз може да стане този вариант, след като парламентът гласува. Ако парламентът ни гласува новата рамка, която сме предложили, новия проект и за бронираната машина, започват разговори.

Каракачанов уточни, че е възможен и рестарт на процедурата за избор на новите изтребители, ако Народното събрание реши:

Парламентът може да реши всичко. Парламентът може да реши да не гласува това, което сме предложили, без възражения. Може да поиска рестарт изцяло. Може да каже: Не три проекта, един.

На дискусия за председателството ни догодина Бойко Борисов повтори тезата си, че трите вида въоръжени сили трябва да се превъоръжават паралелно. България трябва да поддържа добри отношения със съседите си, каза Борисов и даде пример с Турция.

Те са на нашата граница и в едно нещо са изключително коректни, не само към България, но и към ЕС. Те задържат на своя територия мигрантската вълна.

Интересът на България е да подкрепи Македония за членство в НАТО:

Този договор за добросъседство да тръгне, защото може да го подпишем, но какво бихме могли в последствие, гледаме перспективи.

За отношенията ни с Русия Бойко Борисов каза, че те са строго прагматични:

Имаме стратегически интерес България да бъде диверсифицирана.

Попитан дали има война между изпълнителната власт и президента, премиерът Борисов отговори:

Аз мога от днеска да започна и аз като президента Радев да се обръщам и да казвам: "А ти стоиш ли зад думите на Нинова днеска в парламента срещу мен?". Ние с президента Радев, когото дълбоко уважавам, от години работим заедно, срещнахме се и се разбрахме. Много ясно, както и е редно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!