Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И втората българка, задържана в Турция, беше освободена

Мира Абдуселямоглу е с мярка за неотклонение "подписка". Турските власти я освободиха, но й забраниха да напуска страната

| обновено на 29.07.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Българската гражданка Мира Абдуселямоглу, която беше задържана 7 дни в турски арест по подозрения в тероризъм, е освободена, но й е наложена забрана да напуска страната. Тя е с мярка за неотклонение "подписка". 


Първоначалното обвинение към нея - за участие в терористична организация, е отпаднало и сега тя е с по-леко обвинение - пропаганда на такива организации, каза за БНР посланикът ни в Турция Надежда Нейнски. Делото срещу момичето, което е от кюрдски произход, ще бъде гледано по бързата процедура, но все още няма насрочена дата. Очаква се то да бъде отделено от процеса срещу нейния приятел, което също е добър знак, смята посланик Нейнски.  


Обвинението за участие в терористична организация е заменено с обвинение за пропаганда на терористична организация, което се счита, според адвоката й, за по-леко обвинение. Не се знае кога точно ще бъде насрочено делото и се очаква двете дела: това на нейния приятел и нейното, да се гледат отделно, което, отново според адвокатите й, е благоприятният вариант.

На въпрос има ли яснота колко би продължил такъв процес, посланик Нейнски отговори:

Няма яснота. За съжаление, нищо не се знае, още повече че в крайна сметка: извънсъдебните правила и това, че е лято, и освен това и че има извънредно положение... Предполагам, че до няколко месеца. 

Запитана дали това, че става дума за пропаганда на терористична дейност в социалните мрежи, е утежняващ факт, Нейнски посочи:

По принцип не мога да коментирам, защото всяко нещо в момента може да бъде използвано по един или друг начин. Просто ви казвам какво е решението на съда. Мнението на адвоката е, че това е по-леко обвинение от първоначалното. 

Момичето вече се е срещнало с българския консул и семейството си, добави посланик Нейнски: 

Консулът е там. Аз разговарях и със семейството. Разговарях и с него. Те в момента са заедно всички: тримата българи - майката, бащата и момичето - и нашият консул е там при тях. При положение, че на практика и двете са освободени, оттук нататък ще се очаква да бъде насрочено делото, но не се знае кога ще е насрочено, така че едва ли тук до дни ще има допълнителна информация.


Помолен да коментира казуса премиерът Бойко Борисов посочи:

Благодаря дотолкова, че са на свобода  - с "подписка" и не ни тревожи това - те са навън и към тях се отнасят по възможно най-добрия начин.  


От Министерството на външните работи уточняват, че, съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма  на Република Турция, за "пропаганда на терористични организации” се предвижда наказание от 1 до 5 години лишаване от свобода.

По-рано беше съобщено, че майката на момичето е била освободена вчера след разпит в полицията.

Двете българки бяха арестувани от турските власти в курорта Дидим на 22 юли по подозрения в тероризъм, а сигналът за това е подаден в посолството в Анкара на 24 юли следобед. Заедно с тях е задържан и британец - Джоузеф Робинсън, разследван за връзки с въоръжени кюрдски формирования в Сирия, които Анкара смята за клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

По неофициална информация срещу Робинсън ще бъде повдигнато обвинение за участие в терористична група.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!