Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За здравето като медицина

БНР Новини
Снимка: digitalgreenwich.com

Тези дни Сметната палата установи, че след десет години електронното здравеопазване било провал. Оттук три въпроса. Какво е не електронното? И защо след десет години? И дали е провал за някои?
Отзад напред. За много лечебни заведения, фармацевтични фирми и дистрибутори сегашното здравеопазване е търговска дейност, което включва най-вече източване на здравната каса и доплащане под всякакви форми и околозакония от пациентите. А където текат пари, провал няма.
Защо констатацията е след десет години? Защото няма значение. Тъжбата за този период е, че са провалени два опита за изграждането на Национална здравно-информационна система. Не толкова за продукта, колкото за неусвоените близо 22 млн. от двете процедури. Защото у нас днешният повик е – усвоявай! Не създавай и развивай, а усвоявай. Както се казва и хартията и електронният носител търпят всичко. И най-вече пациентите. Тия, които плащат здравните осигуровки. И които, според изследване тези дни, имат 5% доверие в защитата на личните си данни в системата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!