Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за изграждане на системите за сигнализация в жп участъка Септември - Пловдив приключи

Снимка: БГНЕС

Приключи проектът за изграждане на системите за сигнализация в жп участъка Септември - Пловдив и за телекомуникации по направлението София - Пловдив. Той беше реализиран по ОП „Транспорт“ като в модернизацията бяха вложени 91 милиона лева, заяви в Пловдив заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев. 

Модернизацията на линията ще доведе до увеличаване на  капацитета и сигурността и до намаляване на разходите за поддръжка. На практика, рехабилитацията на участъка Пловдив - Септември позволява по него да се движат влакове със скорост 130 километра в час. В тази връзка зам.-министър Занчев припомни, че операторът БДЖ – " Пътнически превози" подготвя процедура за нов подвижен състав, защото, първо трябва да се изгради инфраструктура, която да отговаря на съвременните изисквания и после да купим подвижен състав, който да оперира по нея.

Предстои през октомври НКЖИ да обяви търг за нови системи за сигнализация и телекомуникации по цялото направление от Пловдив до Бургас. Стойността на проекта е 196 милиона лева. Аналогични системи вече функционират по направлението Пловдив - Свиленград и турска граница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!