Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бизнесът за Пловдив": 111 са дните с прекомерно замърсен въздух в Пловдив

Дните с прекомерно завишение на вредни емисии във въздуха на Пловдив са не 40, както сочат данните от официалната статистика, а 111. Това показва собствено проучване на сдружение „Бизнесът за Пловдив". От организацията обявиха поредица от инициативи с екологична насоченост. Сдружението си поставя още за цел да следи как се усвояват обществените средства и дали по проектите се работи качествено.

Подаваме ръка на местната власт и сме готови да организираме обществени дискусии, които да доведат до практични решения, за да стане въздухът в Пловдив по-чист. Това подчерта Ангел Стоев, изпълнителен директор на  сдружението, като уточни, че ще се взаимстват добри практики от други европейски градове, в които е имало подобни проблеми. 

Взимаме пример от Краков, който е бил на положението на Пловдив – такава силна замърсеност, че хората започват сами да се организират в едно обществено сдружение, което оказва такъв натиск, че се взимат мерки и в момента Краков е най-чистият голям град в Полша.

Членовете на сдружението се ангажират и със закупуването на около 100 малки мобилни станции за замерване на въздуха, които да бъдат поставени на различни места в Пловдив, за да могат гражданите да имат по-пълна информация за стойностите на замърсяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!