Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прекрати процедурата за нов състав на Комисията по досиетата

Снимка: БГНЕС

Парламентът прекрати процедурата за избор на председател и заместник-председатели на Комисията за разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност (ДС) поради нужда от широка обществена дискусия. Мандатът на досегашния състав изтича днес, но ще бъде удължен.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов коментира, че настояването за прекратяване на процедурата е на депутатите от БСП: 

След като сме в процедура за избор, се предлага да бъде закрита и се внасят подобни законопроекти и се правят съответните трибунки, по-справедливото и по-правилно е да отменим тази процедура и действително с всички неправителствени организации и с парламентарните групи да направим обществени обсъждания и да чуем и едната, и другата страна, и да вземем правилното решение.

Дебатът по темата се превърна в размяна на лични нападки между БСП и ГЕРБ.

От парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров, който миналата седмица се спрягаше за кандидат за председател на Комисията, размаха копия на документи, уличаващи според него Славчо Велков от БСП за връзки с тайните служби в миналото.

Славчо Велков отговори:

Ако някой успее да донесе мое досие тук от ДС, не картончета и протоколчета, ще го възнаградя с 10 000 лева и ще напусна парламента. Аз съм за прекратяване на процедурата, т.е. да има комисия, само че начело с извънземно. Вече не можем да говорим за човек, тук става въпрос за някакво създание от друг свят, т.е. тази комисия вероятно ще има божествен характер. 

Антон Тодоров репликира изказването така:

Умрели сте вие като мумии, погледнете се на какво приличате! Аз поисках от Борисов и от Цветанов да отида в тази комисия. Да, мечта ми е, да – щях да извадя не само за ей това личице, което го представят за антитерорист и подобни неща, щях да му намеря сигурно и работното дело като агент Пеев и тогава да видим какви ги е вършил.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!