Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В НС ще гласуват окончателно промените в ГПК за въвеждане на 10-годишна абсолютна давност за всички задължения

Снимка: Ани Петрова, БНР

На извънредно заседание депутатите ще гласуват окончателно промените в Граждански процесуалния кодекс, с които ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за всички задължения. Така на практика ще се премахнат т.нар. вечни длъжници. 

В момента у нас има въведени три- и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора – било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител – тази давност се прекъсва и започва да тече отново.

Законопроектът, който ще гласуват депутатите, гласи, че от момента, в който задължението стане изискуемо и изминат 10 години, длъжникът само с едно изявление може да уведоми кредитора, че давността е минала. Това означава, че дългове, които не са изплащани след 2007 г. и независимо дали се водят съдебни дела, или изпълнителни производства, ще се водят за погасени.
Освен това се въвежда ограничение, според което сборът на таксите за принудително събиране на дълг от ЧСИ не може да надвишава размера на дълга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!