Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да сме живи, пък нека сме здрави

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В новият, сега работещ се проект за националната сигурност, състоянието на здравеопазването се приема като критично. Наред с една от най-високите в Европа обща и преждевременна смъртност и ниската продължителност на живота се прибавят и липсата на медикаменти и изтичането на квалифицирани медицински кадри.

У нас в момента се трудят около 25 хил. медицински сестри. Средната им възраст приближава 54 години. За нормално функциониране на системата са необходими още 35 000. Официалният на книга стандарт - четири „специалисти по здравни грижи”, така вече именуват за благозвучие тази професия на един лекар, в реалността е понижен повече от четири пъти.
Практиката през последните години е, че над 80% от завършващите медицинските училища не работят по специалността. Заплатите там са много под средните за страната. Дори на старшите. Единствена причина за последните десет години десет хиляди здравни специалисти със средно образование да напуснат България. И още нещо за заплатите - получават се когато може. Справка - последните проблеми във водещи централни и окръжни болници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!