Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата седмица БСП започва консултации по вота на недоверие към кабинета

От ГЕРБ коментираха, че вотът ще бъде загуба на време

| обновено на 02.11.17 в 15:12


БСП започва следващата седмица консултации с парламентарните групи на ДПС и "Воля" по вота на недоверие. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова

Предложението на БСП е вотът да бъде по темата корупция.
Това не ни ограничава в кои сфери да говорим за корупция. Може и да е в здравеопазване, образование. Навсякъде имаме поводи за това. Вотът не е само математика. Вотът е политика. Разговорът е за проблемите, решенията, които ще се вземат.

Пред "Хоризонт" Рамадан Аталай от ДПС коментира, че целта на един вот на недоверие невинаги е сваляне на правителството. ДПС ще се държи като конструктивна опозиция по време на дебатите: 
Смятам, че ще постъпим така, както винаги ДПС е постъпвало, отговорно.
Запитан дали ще гласуват с "въздържал се", Аталай отговори: Въздържането винаги е било повече клонящо към червения цвят, отколкото към съгласие.

Борис Ячев от Обединените патриоти смята, че БСП иска вот на недоверие, за да се консолидира след конгреса на социалистите.
Привличане на обществено внимание, отклоняване от вътрешни проблеми. Вотът даже не беше основна цел, а на конгреса, между другото, беше поставен накрая. Това е прийомът на сепията – пускаш един мастилен облак, за да бъде заблуден врагът и да избягаш.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че искането на вот на недоверие е право на опозицията, но посочи, че би бил загуба на време:
Когато страната има съответните добри показатели, а опозицията няма алтернативни решения за това, което сме направили досега, това ще бъде загуба на време./.../ Ние се придържаме към начертаната програма по приемането на бюджета, на законодателството, което има пряко отношение към ангажиментите по управленската ни програма и от тази гледна точка вотът на недоверие ще ни отнеме може би половин ден, за да може да се водят дебати. Иначе няма абсолютно никаква промяна от това, което сме си начертали.

Следващата седмица бюджетът ще бъде обсъждан на първо четене, каза Цветанов и допълни, че най-вероятно след това ще бъде гласувано и предложението на правителството за министър на здравеопазването.

Свързани новини

Страхил Делийски: Вотът на недоверие е инструмент за проява на опозицията

Вотът на недоверие не е загуба на време, а инструмент за проява на опозицията, коментира в предаването "12+3" политологът Страхил Делийски по повод думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ:   В никакъв случай не може да бъде загуба на време, защото..

публикувано на 02.11.17 в 13:12