Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани от Стария град излязоха на пореден протест

| обновено на 06.11.17 в 08:55
Снимка: wikipedia.org

Пловдивчани, които живеят, работят или имат имоти в Стария град, днес отново протестираха срещу новите правила за автомобилен достъп в архитектурно-историческия резерват. От началото на месеца електронната бариера на входа е със специален софтуер за разпознаване на номерата на колите, а броят им е строго регламентиран.

Сдружението на работещите и живеещите в Старинен Пловдив обжалва в Административния съд заповедта за въвеждане на новия режим на достъп. Недоволстващите настояват и за диалог с Общинската администрация, защото според тях правилата са крайно рестриктивни. Според тях Старият град не е паметник, а жив организъм.

След първия им протест миналата седмица кметът Иван Тотев заяви, че е отговорност да живееш в такава зона и в много чужди градове с развит туризъм действат точно такива правила. По думите му, от началото на годината е имало четири обсъждания. Според него само така  ще се запазят калдъръмените улици, които сега се ремонтират през година заради многото безконтролно влизащи автомобили.

Очаква се в протеста да се включат и родители на деца от Арменското училище и от детска градина "Щурче".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!