Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на бургаския квартал "Банево" протестират срещу работата на кариера за инертни материали

| обновено на 13.12.17 в 10:01
Снимка: БГНЕС

Група граждани внесоха сигнал до прокуратурата за дейността на кариерата за инертни материали в Бургас. Според жителите на квартал „Банево“ тя няма право да извършва подобна дейност. Хора, живеещи в близост до кариерата, излязоха сутринта на протест. Повод за недоволството са планираните за днес контролирани взривове.

Кариерата, която се стопанисва от общинското предприятие "Благоустройствени строежи", няма концесионен договор, посочват от Министерството на енергетиката в писмо до гражданите. Въпреки това, тя функционира, категорични са баневци:

Всеки ден камионите, които изнасят материал, вдигат прахоляк. Шумът! Затова сме излезли тук.

Взривовете разрушават къщите ни.

Като контрапротест заедно с началника си Иван Апостолов десетина работници в кариерата излязоха пред гражданите с плакат "Искаме работа". Управителят на общинското предприятие беше категоричен, че те не добиват инертни материали:

Досега, до момента, се извършваха наистина контролирани взривове по обезопасяване на добивни забои, тоест, имаше големи скални късове, които ние ги раздробихме. Има шкарпове, които могат да паднат и да създадат проблеми, но добив, какъвто цитират те, не сме правили.

Концесионната процедура за кариерата не може да бъде завършена, защото Министерството на здравеопазването има отрицателно становище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!