Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионална гимназия по програмиране и изкуствен интелект откриват в Бургас от следващата учебна година

Снимка: БГНЕС

Следващата учебна година в Бургас ще бъде открита Професионална гимназия по програмиране и изкуствен интелект. Идеята за новото IT училище е на кмета Димитър Николов. Предстои учебното заведение да получи лиценз от Министерството на образованието.

В гимназията ще се кандидатства след 7-и клас с математика или с тест. Обучението ще бъде петгодишно, а първият випуск ще включва четири паралелки. Училището ще се намира в сградата на Техническата гимназия в бургаския комплекс "Меден рудник" и ще предлага най-модерните форми на обучение, каза кметът Димитър Николов: 

Всички основни езици на програмиране ще бъдат изучавани в детайли. Ще се отделят много часове по изучаване на изкуствен интелект, роботика, "облачните технологии", технологиите по създаване на мобилни приложения. Всичките тези съвременни комуникационни и компютърни умения трябва да успеем да ги създадем и да обучим децата. Голяма част от преподавателите няма да бъдат от Бургас. Търсим и възможност и с партниране с такива подобни училища извън страната, както търсим и подкрепа от по-сериозни технологични компании. 

В настоятелството на училището са поканени представители на най-големите IT компании в България и част от тях вече са приели. След лицензирането на гимназията ще започне изготвянето на програмата за обучение.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!