Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер беше отбелязана 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Снимка: БГНЕС

"Ботев е България и без Ботев няма и не може да има България", заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в словото си тази вечер в Калофер по повод 170-ата годишнина от рождението на поета-революционер. На тържественото събрание в Народното читалище присъстваха много жители на подбалканския град и гости на града.

"Ботев носеше душата на велик поет, на когото беше съдено да изживее бурните пориви на метежната си епоха, и той съумя от своята политическа лира да направи бойна тръба, а перото замени със сабята на бунтовника", подчерта още в словото си Цвета Караянчева:

За своите 28 години Ботев ни остави броени поетически творения. Може би само една хилядна от това, което при други условия неговите дарби биха му позволили да напише. Но той ни завеща делото и стремежите си, които превърнаха краткия му жизнен път в най-хубавата му песен. Може би затова Ботев живее във всеки българин и ще живее в душите на бъдещите поколения, не само със силата на своята поезия, но и със своя образ - кумир на велик мечтател и световен реформатор.

Цвета Караянчева обяви 2018 година за "Година на Ботев" и съобщи, че на 18 януари в Народното събрание ще бъде учреден Национален инициативен комитет във връзка с отбелязването на 170-ата годишнина от рождението на поета–революционер.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!