Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители с петиция за здравословното хранене в училище

От 2016-a година децата във всички училища би трябвало да се хранят по Българския държавен стандарт. С Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците бяха въведени строги изисквания и правила за предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети. Наредбата гласи, че местните продукти сирене, кисело мляко, хлябът и брашното, както и лютеницата, трябва да спазват конкретните изисквания за качество.

Неспазване на Наредбата обаче отчитат родители, които изразяват своята позиция в Петиция срещу храната, която децата им получават в училище. Инициатор е Яна Данаилова, която твърди, че практиката децата да си носят храна от вкъщи също не е решение на проблема, тъй като тези продукти може да са заразени и да застрашат цялото образователно детско заведение.


Яна ДанаиловаПетицията призовава за провеждане на обществени дебати и дискусия за това как се хранят децата ни и какво могат да направят родителите за повишаване на тяхната култура, подоряване на хранителните им навици и създаване на условия да се хранят пълноценно и здравословно в училищата и детските градини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!