Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата са превишени

14 сигнала за силна задушлива миризма са постъпили в община Бургас

| обновено на 26.01.18 в 17:20
Снимка: БГНЕС

Превишени са нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

За намаляване на замърсяването Столичната община призовава жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт.

Гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

14 сигнала за силна задушлива миризма са постъпили в Община Бургас около 8 часа тази сутрин. Въпреки извършените проверки от екоинспектори източникът на обгазяването до момента не е установен. 

Четирите измервателни станции в града не са отчели превишаване на показателите на нормите, каза зам.-кметът Руска Бояджиева.
Незабавно, още в 9 без 20 е въведен в действие оперативния план за реакция в такива ситуации. Той включва, на първо място, проверка на измервателните устройства. Следващата стъпка е теренен обход на място от екоинспекторите и съответно се извършва и проверка по експлоатационните дружества за евентуални сигнали при тях за аварии с оглед да се елиминира възможността от такива възможни точкови източници на миризма.

Сигналите за неприятната миризма са получени от различни комплекси в града, което затруднява локализирането на мястото и източника. И измервателните уреди в „Лукойл нефтохим Бургас“ не са показали превишаване на нормите, каза дирекорът на Екоинспекцията Тонка Атанасова. Задушливата миризма, която са усетили хората, е на газ пропан-бутан, каза тя.
За нас остава питанка, защото ние не отричаме, че хората са усетили миризмата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!