Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наложи се аварийно спиране на товарна композиция

Влакове по направленията София - Варна и София - Бургас с тричасови закъснения и неотоплени купета

Колективен съдебен иск ще заведат срещу БДЖ част от пътниците

| обновено на 01.03.18 в 13:28
Снимка: БГНЕС

Пътниците във влака София - Варна през Горна Оряховица са бедствали с часове заради липса на отопление. Това съобщи за БНР една от потърпевшите Любослава Дашева. Композицията е тръгнала снощи от столицата в 22.30 часа и е трябвало да пристигне в 07.00 часа във Варна, но е закъсняла с над 3 часа. 

Имаше и други проблеми с железниците в студа - с три часа закъсня бързият влак от София за Бургас заради счупено оборудване за свързване към електрическата мрежа, наложи се и аварийно спиране на товарна композиция.

Част от пътниците, пътували без отопление при минусови температури и без информация във влака София-Варна през Горна Оряховица, заявиха че ще обмислят да заведат колективен съдебен иск срещу БДЖ. На гара Варна, където композицията пристигнала с 5 часа закъснение, им предложили като обезщетение безплатен отворен билет за държавните железници.

Развален локомотив

„Казаха ни, че получаваме обезщетение във вид на безплатен отворен билет. Четири часа чакане, студ, спукани бойлери и още повредени локомотиви“, каза един от пристигащите. "Да тръгнат с локомотив, който е развален. Това е недопустимо. 10.30 часа тръгнахме. Пристигаме сега. Това е направо голяма шега. Направо един виц", допълни друг.

По-рано Дашева разказва, че във влака са пътували много жени и деца. Никой не ги е информирал какво ще се случи, а температурата във вагоните, измерена от пътници, е била далеч под нулата. "Няма топли напитки и никакво друго съдействие. Стюардите са много мили, обаче нищо не могат да направят", споделят пътуващи. 

"Във влака е ужасно студено. Най-вероятно е минус 16 градуса. Доскоро въобще нямахме обхват. Съответно близките ни се тревожат, а да не говорим, че във влака има възрастни хора и жени. Целият влак е в сняг. Нищо не ни отговарят. Самите хора, които са, стюардите във влака, са много любезни и мили с нас, защото положението, в което те се намират като работещи, също е ненормално", каза Любослава Дашева и допълни: "Бил е повреден локомотивът. Това се разбра".

Пътници се жалват, че мръзнат при минус 18 градуса

С три часа закъсня и бързият влак от София за Бургас след авария край Айтос. Причината за инцидента са счупени пантографи (средства за контакт с електрическата мрежа) на електрическата мотриса. Наложило се е да бъде изпратен дизелов локомотив от Бургас, който да изтегли композицията. Пътници се оплакаха, че са търпели студ в купетата при минусови температури. Някои от тях планират да  поискат обезщетение за причиненото неудобство. "Три часа на минус 18 градуса. Ръцете ми имат измръзвания… Много трудно беше да се оцелее. Просто нямаше отопление от самото начало… Много е зле. Развалени два локомотива и в полето три часа останахме. Неотоплено, замръзнахме. Бяхме в спален вагон. То не струва за нищо“, бяха част от коментарите им

А един пътник разочаровано сподели: „Исках да дам още една надежда на БДЖ. Понеже не съм пътувал години и видях нови вагони и си викам: "Нещата явно са се променили през последните години, но нещата не са се променили изобщо."

Аварийно спиране на товарна композиция

Ниските температури са наложили аварийно спиране на товарна композиция, съобщиха от Национална компания железопътна инфраструктура. Поради трудно овладяване на скоростта на влака, композицията е насочена към гара Казичене, спуснати са бариерите на прелез Верила в участъка, след който машинистът е успял да спре влака. Само бързата и адекватна реакция на жп служителите е предотвратила опасността от инцидент - съобщават от компанията.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!