Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският патриарх Кирил пристига на тридневно посещение у нас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Църковна делегация, водена от духовния глава на Москва и цяла Русия патриарх Кирил пристига следобед по покана на Българската православна църква. Руският патриарх ще участва във възпоменателните чествания по повод 140 годишнината от Освобождението на България от турско робство.

Църковно възпоменание ще бъде извършено в Шипченския манастир "Рождество Христово" на 3 март, като пред паметника на свободата на връх Шипка духовните глави на двете патриаршии ще отслужат заупокойна литургия в памет на всички воини, загинали за Освобождението на България. В неделя двамата патриарси ще оглавят съборна литургия в храм паметника Свети Александър Невски.

"Наистина ще бъде една интерсна среща, която да затвърди нашите добри междуцърковни отношения и да разкрие перспективи за нови, бъдещи наосоки на сътрудничество между Българската патриаршия и Руската православна църква", посочи в коментар за предаването "Преди всички" доц. Костадин Нушев.

В рамките на тридневната визита са предвидени и срещи на двамата патриарси с министър-председателя Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Цялото интервю с богослова доц. Костадин Нушев, може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!