Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните празнуват Благовещение

| обновено на 25.03.18 в 08:50

Днес Българската православна църква чества празника Благовещение. На този ден Ангел Господен донесъл на Дева Мария благата вест за идването на обещания от Бога и предсказан от пророците Спасител на света.

Още при своето раждане Дева Мария е била посветена на Бога и на 3-годишна възраст - дадена в храма. При навършване на пълнолетие тя трябвало да напусне църквата, затова е била сгодена за праведния старец Йосиф, който бил дърводелец. Без да бъде негова истинска съпруга Мария го последвала в галилейския град Назарет, където водила скромен начин на живот. Един ден, когато била сама вкъщи, пред нея застанал Ангел Гавриил с маслинено клонче в ръка. Той я поздравил за това, че е придобила Божието благоволение и че ще зачене и роди син, когото ще нарече Иисус. Ето защо при честването на този празник в църквата се провъзгласява тържествено началото на Спасението на света и разкриването на предвечната тайна - Син Божий става Син на Дева. Въпреки че празникът Благовещение обикновено е по време на Великия пост поради неговата важност църквата разрешава в този ден да се яде риба.

В православната традиция Благовещение е празник на жената и майката, разказа врачанският митрополит Григорий:

"Света Богородица става майка на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и чрез него на всички нас. Тя е наша духовна майка, която наистина обича човешкия род като свои чеда и се грижи и подпомага като непрестанно моли Бога за нас, като непрестанно се застъпва за нас, именно затова отбелязваме този празник и трябва да го отбелязваме и като празник на жената и майката."

Негово Светейшество патриарх Неофит ще обяви тържествена литургия в Софийската семинария "Свети Йоан Рилски", която ще започне в 9.00 ч.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!