Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърто издание на събора-изложение "Златни ръце български" в Челопек

Снимка: архив, ТИЦ - Хисаря

Традиционните занаяти в действие е акцентът на събора-изложение "Златни ръце български", който се провежда за четвърти пореден път във врачанското село Челопек. 
Възможността с ръцете си да станеш част от традиционните за  Врачанския край занаяти е тазгодишната идея на организаторите на събора в Челопек, каза кметът на селото Тихомир Тошев:

"Тази година решихме, че е по хубаво да покажем занаятите в  действие, тоест творенето на занаятите, предаването на малките деца от по възрастните - тъкачество, грънчарство, плетачество ще имаме.  Етнографският музей ще представи традиционната направа на кукли върху дървени лъжици. 
Това, което се е произвеждало в нашият край  ще бъде представено на любителите, които искат да опитат, да направят нещо и да си закупят съответно сувенирче, което да им остане за спомен. Ще добавим и кулинарията, която също е традиция в нашият регион - готвенето в голям тиган на балканска кавърма с пилешко".
Наред с  фолклорните изпълнения на читалища от региона, съборът ще предложи и конкурс за приготвянето на традиционен обреден гергьовски хляб.
Конкурсът ще бъде на два етапа - за най добре изглеждащ традиционен хляб и за най-вкусен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!