Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как се избира зряла диня ?


С почукване, или със стискане, по дръжката, или по задната част – всеки има собствен метод, по който определя зрелостта и сладостта на този вкусен плодов зеленчук от вида тиквови растения. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Някой е изчислил, че в в света съществуват над 1200 разновидности на сочния плод, от тях само няколко са познати в България.


Че динята е вкусна – спор няма. Но знаем ли всъщност колко е полезна ? Според експертите, тя е важен източник на витамини А и С, на фибри, на калий, на аминокиселини и на желязо. Съдържа над 92 процента вода, поради което може да утоли не само глад, но и жажда. Подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества. Препоръчва се и при анемия.

Снимка

Любопитна подробност е, че в някои страни консумират и кората, която се пържи, вари или маринова. А семките от диня, в Китай се продават печени и овкусени с подправки, подобно на слънчогледовите.

Припомняме си тези факти в днешния Световен ден на динята - 3 август. И ги коментираме с жители на Благоевград. Които, оказа се, похапват с удоволствие от това сладко изкушение.

Как благоевградчани избират дини, чуйте в звуковия файл
Вижте още

Заради COVID-19 - aбитуриентските балове под въпрос

Един от най-важните празници на завършващите средно образование може да бъде отменен заради коронавируса. По традиция много от зрелостниците започват подготовката за бала си още в началото на новата календарна година. Ивана е дванадесетокласничка в благоевградската езикова гимназия. За разлика от повечето абитуриенти посреща новината за..

публикувано на 02.04.20 в 13:19

Стотици специалисти с опит да "хакнат" кризата в България след коронавируса

                                 15 проекта финалисти със спасителни проекти срещу коронавируса получават финансиране Могат ли технологиите и иновативните идеи да си партнират, така че да се справим с кризата, породена от коронавируса? Над 850 специалисти се включиха в най-големия до момента онлайн хакатон в България, който бе организиран под..

публикувано на 02.04.20 в 12:50

Пчелари от Югозапада инициират дарителска кампания „Мед за имунитет“

 „Дарителската кампания „Мед за имунитет“ е насочена за подпомагане на възрастните хора в нужда, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. А, знаем, че медът и пчелните продукти са много полезни и наистина увеличават имунитета и защитните сили на организма , особено през този сезон“ – съобщи за Радио Благоевград..

публикувано на 02.04.20 в 12:03
Веселка Лазарова

Доброволци от Благоевград помагат на бездомните животни

 В тези тежки времена, не само хората, но и бездомните животни имат нужда от помощ и подкрепа. Заради, извънредното положение, в което се намираме, повечето заведения за обществено хранене са затворени, а именно те осигуряваха до някаква степен изхранването на част от бездомните животни. Сега, повечето от тях гладуват, а гладните животни стават..

публикувано на 02.04.20 в 11:54
Емил Георгиев

Емил Георгиев, председател на Федерацията на потребителите: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

ИНТЕРВЮ С ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ Г-н Георгиев, има сигнали, че някои хора получават предупреждения от операторите на комунални услуги за просрочени сметки, въпреки Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Длъжни ли сме да плащаме битовите си сметки? Подобни въпроси постъпват и при нас във Федерацията на потребителите...

публикувано на 01.04.20 в 16:18

Националното външно оценяване – предизвикателства и решения

 В предаването „Днес“ потърсихме мненията на д-р Георги Тренчев, директор на НУ „Яне Сандански“ гр. Разлог, Бойко Свиленов, директор на ОУ „Св. Иван Рилски“ и Николай Хаджиценев, директор на СУ „Св. св. Крили и Методий“ гр. Якоруда.  Д-р Тренчев : „Можем да говорим в два аспекта във връзка с НВО в 4-ти клас. Единият аспект е като цяло..

публикувано на 01.04.20 в 14:06

Светът е оцелял, защото се е смял

Със сигурност всеки е чувал тази мисъл и със сигурност едва ли тя е била по-актуална, колкото е днес. На 1 април – Международен ден на шегата, се срещаме с Иван Кирков. Той е стенд-ъп комедиант и основател на The Comedy Club. Той коментира шеговитите постове в социалните мрежи, свързани с коронавируса – колажите с ген. Мутафчийски и със..

публикувано на 01.04.20 в 10:38