Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се избира зряла диня ?


С почукване, или със стискане, по дръжката, или по задната част – всеки има собствен метод, по който определя зрелостта и сладостта на този вкусен плодов зеленчук от вида тиквови растения. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Някой е изчислил, че в в света съществуват над 1200 разновидности на сочния плод, от тях само няколко са познати в България.


Че динята е вкусна – спор няма. Но знаем ли всъщност колко е полезна ? Според експертите, тя е важен източник на витамини А и С, на фибри, на калий, на аминокиселини и на желязо. Съдържа над 92 процента вода, поради което може да утоли не само глад, но и жажда. Подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества. Препоръчва се и при анемия.

Снимка

Любопитна подробност е, че в някои страни консумират и кората, която се пържи, вари или маринова. А семките от диня, в Китай се продават печени и овкусени с подправки, подобно на слънчогледовите.

Припомняме си тези факти в днешния Световен ден на динята - 3 август. И ги коментираме с жители на Благоевград. Които, оказа се, похапват с удоволствие от това сладко изкушение.

Как благоевградчани избират дини, чуйте в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Границите падат, възможностите растат: Как членството в Шенген ще повлияе на туризма и бизнеса?

Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..

публикувано на 03.01.25 в 11:30

Наопаки: Младежи от Югозапада разглеждат света през различни гледни точки

Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..

публикувано на 03.01.25 в 11:22

Джамалари гонят злите сили на 2 януари в село Ключ

От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..

публикувано на 02.01.25 в 13:51

"Синини"-те на Шанел Еркин

    „Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин.     Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга:    Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..

публикувано на 01.01.25 в 18:03

Георги Гаврилов: Винаги оптимист

   "Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт  сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...

публикувано на 01.01.25 в 17:10

Любомира Димитрова: Провокирайте късмета си с хармония в себе си

В края на 2024 всеки си прави равносметка за това, какви бяха неговите 366 дни от изминалата година. Как да изпратим своята година с всичко хубаво и негативно в нея, но с удовлетвореност, а не с отчаяние и горчивина? Как да ценим малките неща в живота, които ни правят щастливи, а може би не си даваме сметка за това? Как да провокираме късмета си..

публикувано на 31.12.24 в 14:59

Николай Петков: Изпращаме най-горещата година и първата над прага от 1.5 °C

2024 година е новата най-топла година в историята и първата, през която повишението на средната температура на Земята е над 1.5 °C , което е над определената граница от Парижкото споразумение за климата -  сочат данните на службата по изменение на климата по програмата „Коперник“ (C3S). За Радио Благоевград ги съобщи Николай Петков от..

публикувано на 29.12.24 в 09:20