Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристиян Ковачев, докторант от Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград представи България на международен форум в град Батуми


Държавният университет “Шота Руставели“ – град Батуми бе домакин на международната лятна школа по въпросите на мултилингвизма и ролята на превода в глобалното знание. 

Благодарение на европейската програма „Хоризонт 2020“ в нея взеха участие студенти, докторанти и университетски преподаватели от Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Азърбайджан, Македония и България. 

Лятната школа е част от проекта „Обмяна на знание и академична култура в хуманитаристиката: Европа и Черноморският район, краят на 18 - 21 век“, ръководен от проф. Карл Казер от Университета в град Грац – Австрия.

Снимка

В Батуми пазят спомена за активните връзки от близкото минало с Благоевград и региона“ – сподели Кристиян Ковачев в предаването на Радио Благоевград „Ефир за приятели“. Той разказа за своето участие във форума, за доклада си “Ролята на превода в средновековните Балкани“ и защо преводът е толкова важен в междукултурния диалог, за спечелените нови приятели и за възможностите за други общи инициативи с тях.

СнимкаОстанах впечатлен от грижата за културно – историческото наследство на Грузия – подчерта още Кристиян Ковачев “ Всяка една сграда в град Батуми, свързана с историческо събитие, те са съумели първо да я запазят, да не я разрушат, но и да поставят информационна табела. За съжаление, ние в България повече рушим културното си наследство, отколкото да го запазваме. И именно такива контакти с другите страни, това „отваряне“ на България към другия свят – без значение Изтока или Запада – би било една възможност да видим и добрите практики“.

СнимкаСнимкаСнимка
Вижте още

Двама докторанти от ЮЗУ спечелиха призовите места в конкурсa „Млад икономист – 2021“

Радостина Емилова Юлева – Чучулайна и Филип Райчов Иванов спечелиха призовите първо и второ място в националния конкурс „Млад икономист – 2021“. Те са победителите в категорията „докторанти“ на авторитетния конкурс, организиран за 17-та година от Съюза на икономистите в България.   „ Това, което е много радващо, че тази година..

публикувано на 11.06.21 в 19:59

Ремонтът на пътя за Рилския манастир може да продължи и още една година

Такава прогноза направи в интервю за Радио Благоевград кметът на община Рила Георги Кабзималски. "Работата, която предстои е много и тя е много отговорна, защото се работи в много важен участък. Там няма възможност за обходен път и има и ограничения за автомобилистите, които са неизбежни. Ако ремонтът бе в района на село Падала – там има..

публикувано на 11.06.21 в 17:13

Академия за доброволци се провежда в Благоевград

Ученици от гимназиалните класове на училища от Благоевград участват в Академия за доброволци, чийто домакин е Регионалният исторически музей в Благоевград. Организатори на събитието са Местната комисия за борба с трафика на хора и Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет , в партньорство с Община..

публикувано на 11.06.21 в 15:00

За младите учени от благоевградско Седмо училище

Новите технологии и българското образование – тази симбиоза може да бъде усетена в кабинетите по природни науки и математика на благоевградското Седмо училище „Кузман Шапкарев“. От днес модерният научен комплекс, създаден чрез Националната програма “Изграждане на училищна STEM среда” , се допълни с още няколко специализирани кабинета. 300 хил...

публикувано на 11.06.21 в 14:14

Какво трябва да знаем преди да започнем своя онлайн бизнес

В Благоевград предстои да се проведе обучение (на 19 и 20 юни)   на тема „ Основи на електронната търговия". Целта е да бъдат дадени ценни насоки на хората, които желаят да научат повече за стартирането и развитието на собствен онлайн бизнес или да дигитализират текущата си физическа дейност, но изпитват трудности и несигурност. „В..

публикувано на 11.06.21 в 13:50

Ще има ли гарантирани пазари за тютюна от Европейския съюз

Възможностите за осигуряване на дългосрочни и гарантирани пазари за тютюна от Е вропейския съюз, бе основна тема на проведените видеоконферентни срещи на ръководството на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн / ELTI /, чийто президент е българинът Цветан Филев, с трите най-големи мултинационални цигарени компании...

публикувано на 11.06.21 в 11:00

На Спасовден в благоевградското село Горно Хърсово

На Спасовден отиваме до благоевградското село Горно Хърсово. То е единственото населено място на територията на общината, което отбелязва своя храмов празник на този ден. В навечерието на вековния юбилей на църквата „Възнесение Господне“ местните жители вече могат да се похвалят и с възстановения Божи дом. Традиционният събор на родовете от..

публикувано на 10.06.21 в 14:26