Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристиян Ковачев, докторант от Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград представи България на международен форум в град Батуми


Държавният университет “Шота Руставели“ – град Батуми бе домакин на международната лятна школа по въпросите на мултилингвизма и ролята на превода в глобалното знание. 

Благодарение на европейската програма „Хоризонт 2020“ в нея взеха участие студенти, докторанти и университетски преподаватели от Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Азърбайджан, Македония и България. 

Лятната школа е част от проекта „Обмяна на знание и академична култура в хуманитаристиката: Европа и Черноморският район, краят на 18 - 21 век“, ръководен от проф. Карл Казер от Университета в град Грац – Австрия.

Снимка

В Батуми пазят спомена за активните връзки от близкото минало с Благоевград и региона“ – сподели Кристиян Ковачев в предаването на Радио Благоевград „Ефир за приятели“. Той разказа за своето участие във форума, за доклада си “Ролята на превода в средновековните Балкани“ и защо преводът е толкова важен в междукултурния диалог, за спечелените нови приятели и за възможностите за други общи инициативи с тях.

СнимкаОстанах впечатлен от грижата за културно – историческото наследство на Грузия – подчерта още Кристиян Ковачев “ Всяка една сграда в град Батуми, свързана с историческо събитие, те са съумели първо да я запазят, да не я разрушат, но и да поставят информационна табела. За съжаление, ние в България повече рушим културното си наследство, отколкото да го запазваме. И именно такива контакти с другите страни, това „отваряне“ на България към другия свят – без значение Изтока или Запада – би било една възможност да видим и добрите практики“.

СнимкаСнимкаСнимка
Вижте още

“Пирин“ надигра и елитния „Царско село“

На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград и във втората контрола от зимната си подготовка ФК „Пирин“ постигна успех – този път победи елитния „Царско село“ с 1:0. Голът отбеляза в 42-та минута Владислав Златинов. Секунди преди това, удар на младия Иван Тасев срещна дясната греда на вратата на гостите. Отбитата топка попадна в Г.Гущелиани, той..

публикувано на 22.01.21 в 18:30

Истината за македонския език

Работата на голям научен колектив от различни институти на Българската академия на науките, както и от три университета – Софийския „Климент Охридски“, Великотърновския „Кирил и Методий“ и Благоевградския  „Неофит Рилски“ е събрана в книгата „За официалния език на република Северна Македония“.  В книгата са събрани доказателства за българския..

публикувано на 22.01.21 в 18:14

Започват промени в инфраструктурата в центъра на Дупница

През тази година трябва да завърши реставрацията на един от символите на Дупница – Часовниковата кула. Тя е построена през 1782-ра година, запазена е и до днес, но състоянието ѝ не е добро.  Отдавна не работи и часовниковият механизъм. Финансирането е по Трансграничната програма България – Северна Македония с община Крива паланка на стойност..

публикувано на 22.01.21 в 18:07
Рангел Вангелов с Танцов колектив

Рангел Вангелов: Българското хоро е истинското здраве

Във време на пандемия, карантина, повишен риск от заболяване, на дневен ред излиза важността да запазим своето здраве с добра движенческа култура. Всяко заседяване и застояване е вредно, за това при продължителните мерки срещу коронавирус, необходимостта от движение излиза все по-ярко на дневен ред.  Българските народни танци са един прекрасен начин да..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

Край Благоевград изграждат временен приют за улични кучета и котки

Ново общинско публично предприятие ще бъде основано в следващите месеци на територията на Благоевград. Структурата ще обединява Зоологическата градина и бъдещия приют за безстопанствени животни. Пред местните власти продължава да стои на дневен ред сериозният проблем, свързан с контрола на бездомните кучета. Десетки оплаквания на пострадали..

публикувано на 22.01.21 в 15:05

Какви са очакванията на благоевградските ресторантьори и собственици на заведения за рестарт на бранша?!

Наложените противоепидемични мерки през изминалата и в началото на тази година, с цел опазване здравето на хората, малко или много ощетиха заетите в ресторантьорския бранш. Това отчитат от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Благоевград. Според Васил Димитров, председател на местната организация и собственик на хотел и ресторант,..

публикувано на 22.01.21 в 14:40

Общинските услуги в електронна среда

Предлагат ли общините в Югозападна България достъпни електронни услуги, след като пандемията ограничи достъпа до институциите?! С какво и как могат да бъдат полезни сайтовете на общините и защо инвестирането в онлайн услуги е показателно за съвременните темпове на развитие на нашето общество? Отговорите дава Жюстин Томс, съосновател на „Фондация..

публикувано на 22.01.21 в 11:45