Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как се реагира, ако мечка избяга от парка


Eксперт от Израел провежда обучителен семинар по сигурността на служителите в Парка за танцуващи мечки край Белица. „Това се прави за втори път при нас и е не само много интересно, но и полезно“ - коментира за Радио Благоевград Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи в Парка за танцуващи мечки край Белица.

„Ние имаме някаква бегла представа какво да направим, ако се случи инцидент в парка-земетресение, пожар или пък мечка да избяга от загражданията, но се оказа, че има много по-важни детайли от това, първо да бъде прибрана мечката, за които досега не се бяхме замисляли като, как да осигурим първо безопасността на посетителите, например“-споделя още Васил Мадолев.

„Увеличеният туристически поток в мечото селище е една причините да мислим повече аз сигурността на посетителите, затова през тези два дни, сряда и четвъртък, ще обсъдим първо теоретично, всички възможни ситуации, а след това ще отиграем и на практика, възможните реакции“ - коментира още Васил Мадолев, според когото, досега не е имало инцидент с избягало животно от Парка.

Две, от общо 25-те мечки в на мечото селище, вече спят зимен сън, като очакванията са до 1 декември, докогато Паркът е отворен за посетителите, всички обитатели да изпаднат в зимна летаргия.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Васил Мадолев


Галерия

Вижте още

Какво се случва с терена при кортовете край парк „Бачиново“

Важни теми, касаещи жителите на Благоевград, коментира пред медиите днес председателят на Общинския съвет Андон Тодоров . Сред акцентите бяха – сигналите за застрояване на паркинга зад сградата на Районен съд - Благоевград и на зоната при кортовете в района на парк „Бачиново“, както и намерението му да се кандидатира за кмет на Община..

публикувано на 22.04.21 в 15:05

Fair Fest в Благоевград

От 18 до 22 май 2021 г. в Благоевград ще се състои Първият международен фестивал на уличните изкуства .  Програмата бе представена днес на пресконференция в община Благоевград. Заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Пролет Трифонова сподели, че фестивалът е плод на много труд и на много любов. Селектираните спектакли за..

публикувано на 22.04.21 в 12:59

ФК „Кюстендил“ би в Ихтиман, остава в играта

В мач от отложения 23-ти кръг в Югозападната футболна лига ФК „Кюстендил“ победи като гост „Ботев“ (Ихтиман) с 1:0 с гол на  Виктор Атанасов в  34-та минута. Попадението дойде след единствената груба грешка на иначе безупречния вратар на домакините Кристиан Дончев, който спаси 3- 4 стопроцентови  гола. Кюстендилци доминираха през целия..

публикувано на 22.04.21 в 10:27
Елена Кацарска

Светлината, природата и вълшебните вълнени приказки в една изложба на Елена Кацарска

 Изложба фотография, живопис и приложно изкуство на Елена Кацарска, наречена „Заветът на светлината“, беше открита днес в Градската художествена галерия в Благоевград. Тя е естествено продължение на юбилейната й експозиция от юни миналата година в пространството „Джамията“ в Дупница, като сегашният кураторски проект включва и нови творби на..

публикувано на 21.04.21 в 19:57

Голям интерес към конкурса „Красотата на гората“ на Регионалната дирекция по горите – Благоевград

С голям интерес премина конкурсът за детско творчество „Красотата на гората“ на Регионална дирекция по горите –  Благоевград , който беше организиран по повод Седмицата на гората. Задачата на децата бе да нарисуват рисунка или изработят макет или колаж на тема „Красотата на гората“. 63 творби са пристигнали по пощата от възпитаници на..

публикувано на 21.04.21 в 13:00

Онлайн състезания за ученици компенсират демотивацията от дистанционното обучение

Безплатни онлайн състезания за ученици  компенсират демотивацията от дистанционното обучение и помагат за завършване на учебната година.  Състезанията се организират от Сдружение "Образование без раници" и  помагат на учители и родители да насърчат децата да учат и да развиват нови умения и са допълнителна мотивация в час или у дома. Те..

публикувано на 21.04.21 в 12:38

Рестартирай Европа: Kонференцията за бъдещето на Европа – възможност за всеки европеец да изрази позицията си

Изпълнителният съвет на Kонференцията за бъдещето на Европа даде старт на многоезичната цифрова платформа, като прикани всички граждани на ЕС да допринесат за оформянето на собственото си бъдеще и това на Европа. Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят и обменят идеи и мнения, посредством..

публикувано на 20.04.21 в 18:05