Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато във вените тече каракачанска кръв или кратката история на фамилното име Какаглипеи

Екатерина Чолакова е млада, напориста и силна жена. Майка на три деца, която е бъдещ агроном и председател на Сдружението на картофопроизводителите в град Самоков. 
Мечтата й е да обедини  земеделските производители в района и заедно да отстояват своите искания и права. 
А как Екатерина е толкова целенасочена и смела?!
Отговорът донякъде се крие в историята на нейното бащино фамилно име – Кучиева. 
Екатерина с гордост споделя, че е наполовина каракачанка и във вените си носи  енергията на този етнос. И така постепенно се разплита историята на фамилното име – Кучиеви, което е свързано с прапрадядо каракачанин,  увиван в материя наричана „кочина“. А заради това, по-късно, нейните родственици са преименувани на „Кучиеви“.  Все пак истинското каракачанско бащино фамилно име на Екатерина е Какаглипеи
Тя от малка знае, че сърцето й принадлежи на този забележителен етнос, който винаги и бил в планинските райони – Стара планина и Рила. А основният поминък на каракачаните е овцевъдството - стадото каракачански овце, пазено от каракачанското куче. 
Хората от тази общност са наричани последните номади, а в превод от турски език „кара“ – черен и „качан“ – беглец или „черните бегълци“, най-вероятно е заради тъмния цвят на носиите, които въпреки това са много колоритни. 
Днес каракачани има и в Дупнишко и Самоковско. Сред тях е и Екатерина, която с умиление разказва за своята автентична носия, ушита от баба й по бащина линия. 
Екатерина даде и описанието на каракачанските носии.
В мъжката носия елекът е чамандан, ризата – кампсо, поясът – зонар, а в женската носия кърпата с накити се нарича лимодет, престилката – подгя, забрадката - бона, ръкавите - маника, чорапите – патуни. 
И още от интервюто на Агнес Манова с Екатерина Чолакова, излъчено в рубриката „Код:Фамилно име“ (Чуйте звуковия файл...)



Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Арабаджиев: Имуноонкологията е възможност за успешно лечение на туморни заболявания

Преди броени дни Благоевград бе домакин на Лятно училище за онколози и имунолози. В залата на Американския университет най-утвърдените родни специалисти предадоха опит и знания на своите млади колеги. На форума лекарите обсъждаха последните актуалните теми от имуноонкологията, която през последните години дава все по-голяма надежда за успешно..

публикувано на 31.07.24 в 16:20

Петричкото село Ключ очаква много гости на събора

От незапомнени времена в петричкото село Ключ ежегодно се провежда традиционният събор, посветен на празника Илинден. Това е едно от най-големите и многолюдни събития в населеното място, което се почита както от местните хора, така и от много гости. „Отдавна, дедите и прадедите ни са решили на 2 август да бъде събора, когато по стар стил..

публикувано на 30.07.24 в 10:17

НУ „Яне Сандански“ в Разлог продължава с иновациите

От новата учебна година началното училище „Яне Сандански“ в Разлог ще продължи да въвежда иновации в образователния процес. Училището е иновативно още от откриването на първата процедура и вече седем години работи в посока позитивно образование и развитие на характера.  „Тази година отново кандидатствахме  и сме одобрени от МОН с иновацията..

публикувано на 30.07.24 в 10:11

„Природа в наследство“ в РИМ - Благоевград

„Природа в наследство“ е проект на Регионалния исторически музей в Благоевград, който показва различните животински видове  и растения от отдел „Природа“ в пресъздадената обновена естествена среда. Това е първият ремонт и обновяване на експозицията, която е открита преди 40 години. „Биологичното разнообразие в Югозападна България наистина е..

публикувано на 29.07.24 в 15:59

Българското неделно училище „Камбана“ в Абу Даби

„Образованието като грижа и ценност“ – под това мото премина XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Тя бе открита в столицата и продължи в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Участниците в конференцията се включиха в серия от лекции, практикуми и дискусии, обособени в различни тематични модули с участието на..

публикувано на 29.07.24 в 14:15

Тютюн, 2024: По-малко като количество, но с екстра качество

Динамичното време през последните седмици няма как да не се отрази на тютюневата реколта. Припомняме, че заради опустошителната градушка преди няколко седмици в района на селата Дебрен и Рибново в община Сатовча, бе унищожена около 90 % от тютюневата реколта, но се оказва, че и горещините също са рискови за доброто количество и качество на..

публикувано на 25.07.24 в 14:30

Иван Христанов: Липсва превенция при борбата с горските пожари

Темата за горските пожари и реакцията на държавата и институциите, бе сред водещите акценти в предаването “Събуди деня”.  Иван Христанов, бивш зам.-министър на земеделието и лидер на ПП “Единение” коментира тежката кризисна ситуация с пожарите в страната.  „Почвите бяха сухи още в началото на годината. Водозапасеността беше ниска. Нямаше снежна..

публикувано на 24.07.24 в 11:24