Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Икономически анализатори твърдят: Идва нова финансова криза


10 години след фалита на Lehman Brothers и разразилата се глобална финансова криза, чиито последствия още се чувстват, американският икономист Нуриел Рубини и италианският му колега Брунело Роза предвиждат, че е възможно много скоро, през 2020 година, да узреят условия за следващата световна финансова криза и последващата я глобална рецесия,  пише money.bg.

Светът през 2020 г. ще се сблъска с икономически сътресения – това прогнозират и от американската инвестиционна банка JPMorgan Chase. Нейните анализатори я определят като „супер криза“. И предричат масово недоволство и проблем с хранителните стоки. 

Както изчисляват от JPMorgan Chase, опирайки се на собствен модел, колапсът следва да се очаква още през 2020 година, пише РИА Новости. Отчитат се такива данни, като продължителност на икономическия ръст и последващ спад, съотношение на собствени и заемни средства в големите компании, стойност на активите, а също ниво на дерегулацията и финансовите иновации.

Какви са прогнозите на българските икономически анализатори?! И каква е икономическата обстановка в страната?! Изтъкнатият български макроикономист и преподавател в ЮЗУ, проф. Ганчо Ганчев, коментира ситуацията в следобледния блок на Радио Благоевград на 29 октомври. 

С проф. Ганчо Ганчев разговаря Бойка Браткова. (чуйте звуковия файл)


Вижте още

Кога и как се дезинфекцира етажната собственост в условия на пандемия?

 Съветите на всички специалисти е, че честата дезинфекция е най-добрата превенция срещу коронавируса.  „ Това, което ние се опитваме да направим с жилищните сгради, които управляваме, е поне два пъти месечно да бъдат дезинфекцирани. Има сгради, които ежеседмично почистваме. Колкото по-често, толкова по-добре “, каза за Радио Благоевград..

публикувано на 10.04.20 в 15:58

Европа с по-чист въздух заради коронавируса

Въведените ограничения за придвижване и различни дейности заради коронавируса намалиха замърсяването на въздуха в цяла Европа. Това показват редица сателитни снимки. По данни на Европейската агенция за околна среда, хората, които живеят в градове със замърсен въздух, имат по-слаба имунна система и съответно са изложени на по-голям риск от..

публикувано на 10.04.20 в 15:56

Албена Симеонова: Големите вериги трябва да подадат ръка на родните производители

„Големите търговски вериги трябва да подадат ръка на родните производители. Това го настояваме повече от 10 години и сега е дошло времето да се случи“ – коментира за Радио Благоевград Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти“, след проведената среща в Министерството на икономиката. На нея бяха изложени позициите на родните..

публикувано на 10.04.20 в 14:13
Защитеното жилище в село Владимир

Да помогнем на хората в нужда от БЕТЕЛ!

БЕТЕЛ е център с дългосрочна резидентна програма с безплатна рехабилитация за хора с различни зависимости, както и за бездомни хора. Грижата за тях и посрещането на ежедневните им нужди се осъществяват в една различна до тогава за тях среда – без дрога, алкохол и насилие, в атмосфера на домашен уют, приемане и подпомагане. Пребиваването е безплатно за..

публикувано на 10.04.20 в 14:11

Проф. Кирил Костов: Днешните предизвикателства водят до израстване на човечеството

За здравия дух в здравото тяло;  или как да изпълним със съдържание тази максима в днешните социални условия – по тази тема разговаряхме с проф. Кирил Костов. И попяхме малко в радиоефира. Роден и израснал в Благоевград, той e сред водещите имена в областта на педагогиката. Автор е на няколко книги и десетки научни публикации в..

публикувано на 10.04.20 в 13:17
Димитър Аргиров

Димитър Аргиров: И това ще отмине! Всичко ще се оправи!

Народният певец Димитър Аргиров не престава да радва своите почитатели и приятели. Той прави това в Интернет, изпълнявайки на живо от вкъщи свои популярни и нови песни. Повечето от тях в условията на пандемия Митко сътворява у дома, но работи в конферентна връзка и със своята дуетна партньорка Соня Чакърова. Преди всяко свое изпълнение в социалните..

публикувано на 10.04.20 в 13:15

Богослуженията по празниците с повишени мерки за безопасност

На Цветница няма да се раздават върбови клонки в храмовете, на Възкресение Христово няма да се пътува до Иерусалим за Благодатния огън и при всички богослужения присъстващите трябва стриктно да спазват разпоредбите за безопасност – така Неврокопският митрополит Серафим обобщи за Радио Благоевград обсъжданите мерки във връзка с предстоящите..

публикувано на 10.04.20 в 12:21