Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическите услуги стават все по-качествени в България

Качеството на туристическия продукт в България се подобрява. Повече проверки, по-малко нарушения и спад на оплакванията от туристи, отчита Комисията за защита на потребителите. Според председателя на Комисията Димитър Маргаритов, „все по-рядко се среща предоставянето на туристическа услуга в т.нар. некатегоризирани обекти, за разлика от минали години, когато това е било честа практика. Положителното развитие на сектора е свързано с две основни обстоятелства. Първо, желанието на самите търговци да повишат качеството на предоставяната от тях услуга. И второ – бдителността на потребителите, които все по-често сигнализират при проблем” - коментира за Радио Благоевград Димитър Маргаритов. Той открои два от основните проблеми, от които се оплакват най-често потребителите - разочарованието на хората от разминаването между описаното в офертата и обективната реалност, както и от заблудите и нелоялните търговски практики при “ол-инклузив“ пакетите.

  Председателят на Комисията за защита на потребителите коментира още, че в туристическите обекти в благоевградска област, също се констатира подобряване качеството на туристическите услуги, като вече почти не се наблюдава липса на категоризация на обектите. „Това върху което трябва още да се поработи е, стриктно и точно да се анонсира в офертите и в рекламите, категоризацията на обекта, за да няма заблуда на потребителите“ - коментира още Димитър Маргаритов.

  Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Маргаритов:

Снимка

Димитър Маргаритов и Биляна Славчева


Георги Думанов е от 10 години е в туристическия бранш като собственик на хотел в Банско. По думите му, „за съжаление, българските туристи стават все по-малко, за сметка на чуждите и една от причините затова е ниската платежоспособност на българина. Проблемите в бранша идват най-вече от собствениците на апартаменти, които ги дават под наем, без да плащат данъци и по този начин ощетяват лицензираните хотели и къщи за гости“ - коментира за Радио Благоевград Георги Думанов, който уточни, че Банско вече се готви усилено за новия туристически сезон, който се очаква да бъде открит официално, между 10 и 15 декември. (чуйте звуковия файл) 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53