Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Писателят Стоян Николов – Торлака: Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Писателят Стоян Николов – Торлака представи в Градската художествена галерия в Благоевград историческия си роман в две части "Иваил цар".

„Това е роман, който представя управлението на един от най-забележителните ни владетели – цар Ивайло така, както то е достигнало до нас през вековете: кратко, бурно, изпълнено с много битки, каза за Радио Благоевград писателят и допълни:

„Историята е моята първа любов. Преподавателите ми казваха, че „историята е леката жена на науките“, тъй като всеки я използва по начин, по който пожелае. Но за написването на книгата съм стъпил на всички исторически извори, които имаме. Изчел съм много литература, качествена историческа литература, като идеологемите съм ги пропускал. Днес представям втората част на романа, която е продължение на първата. Исках да напиша само една книга, но щеше да стане 600 страници, а „тухли“ никой не обича да чете. Затова написах един роман в две части от по 300 страници. Реших да разделя книгите концептуално. Първата част е свързана с това, което Ивайло прави преди да седне на престола. А втората част е свързана с делото му като цар“, каза още Стоян Николов - Торлака. Той описва Иваил цар като непримирим, своеволен и последователен във всяко нещо, което прави. Посланието, което отправя към своите читатели е, че „трябва да бъдем по-дръзки, по-непримирими, по-твърди, отстоявайки своите позиции”.

СнимкаПо думите на коректора на романа д-р София Мицова, която е преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски", романът се чете лесно.


"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол", каза още д-р Мицова.СнимкаСнимка
Стоян Николов – Торлака е роден през 1979 г. в гр. Монтана. От години работи като журналист и пише различни статии. Завършил в  история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на трилогията „Северозападен романь”. 
Вижте още
Пламен Даракчиев

Пламен Даракчиев: Понякога един глас, уверен глас на човек, който знае какво прави и носи кауза, може да повлияе на страшно много хора

Като част от живота и духа на свободния „Орловград”, както протестиращите наричат блокирания „Орлов мост”, в четвъртък беше представена новата публицистична книга на Пламен Даракчиев – „ДНК на прехода”. Със сигурност едва ли би могло да се намери по-подходящо място за премиерата на този действително изстрадан през изминалите 30 години и повече текст –..

публикувано на 15.08.20 в 19:53

Топлото време създава опасности от пожари!

През последните дни в Благоевградска област са станали 30 пожара. Те са предизвикани от топлото време и силния вятър. Изгорели са предимно сухи треви и храсти. Оказва се, че най-много такива пожари стават в общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград. Изгорелите площи не са малко. Това нарушава екологичното равновесие, унищожават се ценни..

публикувано на 14.08.20 в 14:39

Да носиш България в сърцето

  Това прави вече 18 години Елеонора Стамболийска, която преди толкова време напуска България и заминава за Испания. Тя е хореограф и танцьор осем години в емблематичния ансамбъл „Пирин“.   Днес тя продължава да прославя богатството на българските народни хора в Испания. Преди няколко години създава клуб „Пирина“ и заедно с българките..

публикувано на 14.08.20 в 14:07

Митрополит Серафим: Съвършенството на всички добродетели се намира в образа на Света Богородица

На 15 август почитаме Успението на Пресвета Богородица – един от 12-те големи християнски празници, на който православни и католици почитат Дева Мария като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище.   „Майката Божия Света Богородица присъства  в нашия  живот, в живота на народа ни и чрез множеството нейни икони и стенописи в..

публикувано на 14.08.20 в 13:35

Танцът на две сърца

Една романтична история започнала с танц в града на бикоборците Памплона и свързала две сърца – българката Ивелина Гривчева и доминиканецът Хенри Пинеда. „ Салсата ни свърза двамата. В началото с поглед, а след това с постепенно доближаване един до друг, докосване и сливане като две души. В момента двамата сме като залепени един..

публикувано на 13.08.20 в 18:08

Новите предизвикателства пред автобусните превозвачи

Въпреки рестриктивния период през който преминаваме, лятото предполага засилване на пътникопотока заради планирани ваканции и организирани пътувания. Т.е. започнахме да ползваме обществения междуселищен транспорт. Това от една страна. От друга – се активизира ползването и на градските автобусни линии, предвид опитите за съживяване на някои..

публикувано на 13.08.20 в 12:56

Кремена Ненкова, психолог: Вслушвайте се в децата си!

Когато говорим за това какво е да си успешен родител говорим за комуникация и за поведение, което трябва да отразява нашите чувства и нужди. Един от най-ярките индикатори за успешно родителство са щастливите деца, казва психологът Кремена Ненкова. Тя е един от малкото у нас сертифицирани обучители по програма ТУР – Трениране на успешни..

публикувано на 13.08.20 в 10:00