Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателят Стоян Николов – Торлака: Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Писателят Стоян Николов – Торлака представи в Градската художествена галерия в Благоевград историческия си роман в две части "Иваил цар".

„Това е роман, който представя управлението на един от най-забележителните ни владетели – цар Ивайло така, както то е достигнало до нас през вековете: кратко, бурно, изпълнено с много битки, каза за Радио Благоевград писателят и допълни:

„Историята е моята първа любов. Преподавателите ми казваха, че „историята е леката жена на науките“, тъй като всеки я използва по начин, по който пожелае. Но за написването на книгата съм стъпил на всички исторически извори, които имаме. Изчел съм много литература, качествена историческа литература, като идеологемите съм ги пропускал. Днес представям втората част на романа, която е продължение на първата. Исках да напиша само една книга, но щеше да стане 600 страници, а „тухли“ никой не обича да чете. Затова написах един роман в две части от по 300 страници. Реших да разделя книгите концептуално. Първата част е свързана с това, което Ивайло прави преди да седне на престола. А втората част е свързана с делото му като цар“, каза още Стоян Николов - Торлака. Той описва Иваил цар като непримирим, своеволен и последователен във всяко нещо, което прави. Посланието, което отправя към своите читатели е, че „трябва да бъдем по-дръзки, по-непримирими, по-твърди, отстоявайки своите позиции”.

СнимкаПо думите на коректора на романа д-р София Мицова, която е преподавател в Югозападния университет "Неофит Рилски", романът се чете лесно.


"Стилът на автора е уникален. Той не се старае да постигне онези норми, които са известни на белетристиката. Това е "мъжки" роман, но и жените могат да открият зад мъжката сила препратки към истинската чувствителност на силния пол", каза още д-р Мицова.СнимкаСнимка
Стоян Николов – Торлака е роден през 1979 г. в гр. Монтана. От години работи като журналист и пише различни статии. Завършил в  история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Автор е на трилогията „Северозападен романь”. 
Вижте още

Венцислав Венев: Моята цел е БТС да бъде съюз на туристи, а не агенция за недвижими имоти

„Някои от нашите туристически дружества са се превърнали, образно казано, в агенции за недвижими имоти, които държат хижи, стопанисват и ги управляват. С една дума – дават ги под наем. А на второ място са поставили дейността, за която е създаден съюзът. Моята цел е да обърна тази тенденция“, заяви Венцислав Венев в първото си за Радио Благоевград..

публикувано на 26.05.22 в 14:48
Неврокопски митрополит Серафим

Неврокопският митрополит Серафим: Трябва да отстояваме историческата истина

„Ще преживеем много горчивини по отношение на конфликта в който се преплитат интересите по отношението на историята на Българската православна църква. Най-вече там ще бъдат горчивините, които ще приемем или няма да приемем. Времето ще покаже, но трябва да отстояваме историческата истина“, каза в интервю за Радио Благоевград Негово Високопреосвещенство..

публикувано на 26.05.22 в 14:44

Проф. Светла Коева: Заедно да работим за опазването и изучаването на българския език, дължим го на предците и децата си

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките традиционно кани българските учители и ученици, както и всички българи да се присъединят към кампанията на Института „Написаното остава. Пиши..

публикувано на 24.05.22 в 08:00

С Красимир Лозанов – за чудесни хора и книги

Предлагаме ви разговор на Валентин Дишев с Красимир Лозанов за Здравка Петрова и нейното преводаческо и човешко дело, за Георги Господинов  и най-новата му книга – "Избрани истории"; за новия роман на Здравка Евтимова – "Резерват за хора и вълци"; за сборника с разкази на Йорданка Белева "Таралежите излизат през нощта; за Евгения Белорусец и нейната книга..

публикувано на 22.05.22 в 13:41

Петко Цветков: България има уникалния шанс да изгради пътища, които се съобразяват с опазването на природата

„ България има уникалния шанс да изгради пътища, които се съобразяват с опазването на природата, а не постфактум с цената на много по-големи разходи, да се изграждат такива съоръжения върху вече съществуваща транспортна инфраструктура “, коментира за Радио Благоевград Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“. Той е представител за България в..

публикувано на 22.05.22 в 12:11

Какво разказва "денонощното"?

Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Камелия Панайотова и Александър Колев за неговата книга "Лъвовъ мост. Разкази от денонощното": "Пътят на всеки човек криволичи ту гладък, ту стръмен, а на моменти въобще непроходим. Небето над него ту е безоблачно и ведро, ту буреносно и святкащо-трещящо. И смисълът на живота е не в това какъв..

публикувано на 21.05.22 в 21:06

Световният тютюнев елит дискутира бъдещето на Сектор „Тютюн“

Европейските и световни политики по отношение бъдещето на тютюна бяха част от дискутираните теми на двудневното Международното изложение World Tobacoo Expo Europe 2022 , което се проведе в София на 18 и 19 май. „Това е най-голямото тютюнево изложение за цяла Източна Европа, което е предпоставка на него да си дадем среща всички сегменти..

публикувано на 20.05.22 в 16:50