Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрината няма граници

Красимир Елинов


Да помагаш не само на хората, а на всички живи същества, е благородство, което не всеки притежава. Затова му даваме гласност, с надеждата, че доброто е заразно и благородният жест на един човек, ще провокира още много подобни добрини.

 

Припомняме историята на две бедстващи, повече от 50 часа, ловни кучета, високо в Пирин планина, които бяха спасени, благодарение на благородството и професионализма на добри хора-Красимир Елинов от Алпийски клуб-Банско, негови приятели и колеги от Планинската спасителна служба в курортния град, които с риск за собствения си живот, проведоха доста опасна спасителна мисия, за да помогнат на двете кучета.

„Участъкът бе много опасен, скалите буквално се откъсваха от ръцете ни, беше наистина доста рисковано.Въпреки това, успешно успяхме да спасим двете душички, които бяха заседнали насред стената на Котешкия чал, посока Бански суходол, акция, която се проведе съвместно с ПСС Банско - Иво Валеов!  До сега подобна акция не е правена в Пирин„-категоричен е Красимир Елинов от Алпийски клуб-Банско.

  „За мен, всъщност това е човещината, да помагаме винаги, когато можем , независимо дали е куче, котка или човек. Всеки се чувства добре когато помогне, особено на някакви душички. Човекът, когато прави добрина, тогава е жив. Любов и добрина-това е, което ни трябва“ коментира за Радио Благоевград Красимир Елинов.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл в интервюто на Лина Пъргова с Красимир Елинов

Снимка

Иво Валеов, ПСС Банско (снимка: Красимир Елинов)


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Самоков ще присъди стипендии на ученици и студенти

До 31 юли ученици и студенти с отличен успех и постижения в различни научни области могат да кандидатстват за стипендия от Община Самоков. За поредна година общината ще присъди 9 стипендии в подкрепа на даровити ученици от 8-ми до 12-ти клас и студенти, които се развиват успешно в областите природо-математически науки; хуманитарни науки;..

публикувано на 18.07.24 в 15:10

ПП-ДБ готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" обяви на брифинг в парламента, че са готови да върнат втория мандат за съставяне на правителство неизпълнен. Решението дойде след срещи с представителите на другите парламентарни групи, които отказаха да подкрепят предложената от коалицията декларация за антикорупционно..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

Александър Томов–син получи награда от международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“

Награда за своя филм „Господ е мой пастир“ получи възпитаникът на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград Александър Томов-син. Наградата е за най-добър късометражен студентски филм. Лентата, с участието на актьора Калин Врачански, участва в тазгодишното издание на международния фестивал „GOLDEN FEMI FILM FESTIVAL 2024“. „Според мен Александър Томов в..

публикувано на 18.07.24 в 10:55

Добра реколта от мед добиват вече пчеларите

С месец по-рано от обичайното, пчеларите започнаха да добиват мед още от началото на месец юли. Така е и в Благоевградско. Според дългогодишния пчелар Стойо Мудев, това се дължи на времето, което тази година върви с месец напред. Неговият пчелин се намира в Балкана, под курорта „Бодрост“ край Благоевград, в местността „Славово“. Други години..

публикувано на 17.07.24 в 15:20

Горещите вълни стават все по-чести, продължителни, интензивни и екстремни

15, 16 и 17 юли в народната традиция се наричат горещници . За най-опасен се смята третият горещник, посветен на св. Марина, наричана още св. Марина Огнена, но и трите са наречени за предпазване от огън. Вярвало се, че огънят слиза от небето и който не празнува горещниците ще пострада от огън, в каквато и да било форма. „ Горещниците са в..

публикувано на 15.07.24 в 10:30

Венцислав Венев: Елате на първия Национален туристически фестивал

От 19 до 21 юли 2024 година на емблематичната за българския планински туризъм „Меча Поляна“  в подножието на връх Мальовица ще се проведе първото издание на Националния туристически фестивал. Организатор е Българският туристически съюз  с подкрепата на Община Самоков, Националния парк ”Рила”, Министерството на спорта и курортния комплекс..

публикувано на 15.07.24 в 10:12

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53