Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Качеството на тютюна определя цената


  „Апелът ми към тютюнопроизводителите е, да отглеждат качествен тютюн, да се стремят да произвеждат екстра качествен тютюн, за да бъде той, първо-добре окачествен и оценен, да получи максимална цена и на второ място-да бъде конкурентно способен на другите балкански държави. Така че, тези мултинационални компании, с които имаме сключени договори, биха дали добра цена, само на качествен тютюн“ - коментира за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите, президент на УНИТАБ-ЕВРОПА и вицепрезидент на ЕЛТИ.

  Според него, заради недобрите метеорологични условия през пролетта и лятото, качеството на тютюна тази година не е от най-доброто, затова е трудно да се прогнозира цената, която ще предложат фирмите.

  Изкупната кампания в Североизточна България вече стартира, очаква се, до седмица това да се случи и в област Благоевград. „Прогнозите от настоящата стопанска година са, да бъдат реализирани близо 5 750 тона тютюн от сорта „Басми“ и около 900 тона „Каба Кулак“. Като цяло, от четирите сортови групи от реколта 2018 в България, очакванията са да бъдат произведени общо между 11 000 -13 000 тона тютюнева суровина, което е спад с близо 21%, в сравнение с предходният стопански цикъл от 2017 г.“ - коментира още Цветан Филев. 

Подробностите можете да чуете в звуковия файл в интервюто на Биляна Славчева с Цветан Филев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. д-р Радин Цонев: Вирусните хепатити са „тихите убийци“ в обществото

Д-р Радин Цонев завършва медицина през 1988 г, 2 години отбива военна служба като авиолекар. Има 2 специалности-Вътрешни болести и Гастроентерология. 5 години стаж в МБАЛ-гр. Лом-Вътрешно отделение. 13 години стаж в Пета Градска болница, Клиника по Гастроентерелогия под ръководството на проф. Григор Мечков. От 2007г е член на екипа на МБАЛ-Токуда,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Интересни събития по повод Духовния празник на Брезник

С богата програма тази година ще бъде отбелязан Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на 14 октомври-Петковден. Денят е обявен за такъв с решение на Общинския съвет през 2009 г. По този повод се организират редица съпътстващи събития, които започват от 8 октомври. „От незапомнени времена, Света Петка е закрилница на нашия..

публикувано на 07.10.24 в 14:42

Да опознаем съставните метеорологични събития, за да се научим да управляваме ефективно риска от бедствия

През последните десетилетия честотата на едновременните засушавания и горещи вълни се е увеличила с над 25% в големи части от Европа, САЩ и Индия. Опасностите, свързани с времето и климата, стават все по-комплексни, нарастват и зачестяват. Учените вече изследват  взаимовръзката между отделните съставни събития, тяхното познаване е ключово за..

публикувано на 07.10.24 в 09:37

Съвременният зоопарк е спасителен център за животните, природата и климата

Съвременният зоопаркът не е просто менажерия. На него все повече  се гледа като на важно място за съхранение на видовото разнообразие на животните. Зоопаркът е и информационен център за екологичните проблеми, засягащи животните, той е територия за науката. „ Вече целта не е само зоопарковете да привличат посетители, а да работят с научни..

публикувано на 07.10.24 в 09:31

Димитрина Проданова и нейната "Книга антидепресант"

Димитрина Проданова племенница на алпиниста Христо Проданов, родена е в Карлово на 16 март 1973 година. Напуска родния си град в седми клас,за да учи в София, където и днес живее със семейството си. Споделя, че карловец никога не казва,че не е карловец, защото е израснала в сърцето на Стара планина, където според нея, духът се формира по по-различен..

публикувано на 04.10.24 в 16:10

Четвърта краеведска конференция подготвят в Благоевград

Четвърта краеведска конференция организират в Благоевград. Тя ще учи подрастващите на старите занаяти. Краеведи, етнографи, историци, изкуствоведи и библиотекари ще споделят опит и добри практики в областта на художествените занаяти, характерни както в миналото ни, така и в съвремието. „Целта ни е всички тези занаяти да обединим в сборник, който ще..

публикувано на 04.10.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Ипотечно кредитиране в България: Какви нови условия въведе БНБ?

От началото на седмицата влязоха в сила новите мерки, въведени от Българската народна банка (БНБ), с цел затягане на условията за жилищно кредитиране. Тези изменения са резултат от ускореното кредитиране в жилищния сегмент, което за август достигна най-високото ниво от 2000 г. насам. Съгласно новите ограничения, търговските банки вече не могат да..

публикувано на 04.10.24 в 11:24