Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Мисловни карти“ в III ОУ „Братя Миладинови“ - град Гоце Делчев


В рубриката „Иновативните училища – училища на бъдещето“ ви представяме иновативния подход  при преподаване на учебното съдържание чрез т.н.  „мисловни карти“.  Методът е много интересен, негов автор е Тони Бюзан, а в България последовател е Николина Атанасова от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Мисловната карта е схематично представяне на един план, урок, дейност или родителска среща. Но мисловната карта е различна от обикновения план, не е скучното писане на заглавие, точки, подточки, подробности. При този метод се използва рисуването. Учениците вникват в новото съдържание чрез ключови думи, свързват ги в няколко изречения и по този начин, докато рисуват, запомнят същността на урочното съдържание. Т.е. Миславната карта е план на урока, представен по различен начин, като се използват цветове и линии.

„Мисловната карта може да се използва по всеки учебен предмет и е подходяща за всякакви възрасти“ –уточни главният  учител Мария Пиргова. „Започваме въвеждането на метода в две паралелки, но се надяваме след 4 години паралелките, включени в иновацията, да бъдат 10. Методът е достъпен за учениците, чрез него те вярват в своите възможности и сили, а на учителите дава възможност да придобият нови компетентности“ – това сподели директорът на училището Мариана Халачева.

Снимка


Вижте още

На Мечкинден WWF разказва за Спасителния мечешки отряд

Отрядът отбелязва своя трети рожден ден в събота с благотворително парти с кауза Преди точно три години, WWF се захвана с ново предизвикателство. На Мечкинден през 2020 г., екип от биолози и зоолози от природозащитната организация, сформираха Спасителен мечешки отряд. Неговата цел е да реагира при сигнали за проблемни мечки и да работи за..

публикувано на 30.11.23 в 14:06

Нормално стартира изкупната кампания на тютюна

Изкупната кампания на тютюна от тазгодишната реколта стартира миналата седмица, ще се развие през декември и би трябвало да приключи до края на месец януари, догодина, съобщи в ефира на Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ, 2010 и президент на двете европейски браншови организации..

публикувано на 30.11.23 в 13:20

Вечер на Средиземноморието в Благоевград на 8 декември

С вечер на Средиземноморивто и концерт, организиран от сдружение "Международни инициативи за сътрудничество,  град Разлог", в качеството си на национален координатор на Българската мрежа „Анна Линд“ отправят послание за мир. Концертът за отбелязване на  Денят на Средиземноморието ще бъде на 8 декември от 19 часа в  Благоевград , входът е свободен...

публикувано на 29.11.23 в 18:54

Самоконтролът е много важен елемент от цялостното лечение на диабета

14 ноември е Световния ден за борба с диабета. Той се отбелязва в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милиони хора по света, страдащи от заболяването. Доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, коментира рисковете които крие диабетът, контролът и..

публикувано на 27.11.23 в 14:52

Пчелни продукти и мед за по-добър имунитет

Медът и пчелните продукти са не само много вкусни, но и полезни, особено през този сезон, когато защитните сили на организма са атакувани от студа и вирусните заболявания. В това е категорична Ралица Петкова, дългогодишен, потомствен пчелар от Благоевград, която произвежда и продава мед и пчелни продукти. Тя бе гост в рубриката „Полезно е да..

публикувано на 27.11.23 в 14:26

Продължава възстановяването на електрозахранването в три села в община Благоевград

14 са били населените места в община Благоевград в неделния ден, които са били изцяло или отчасти без ток. „ Възстановяването на електрозахранването беше първата задача пре д екипит е от община Благоевград, които трябваше да се справят с усложнената зимна об становка след падналия в събота обилен сняг . Проблеми с тока в неделя имаше..

публикувано на 27.11.23 в 11:24

Гергана Вълчева: „Тъмната“ страна на бързата мода е опасна и разнолика

Все повече изследвания доказват, че модната индустрия нанася огромни щети на околната среда и обществото .  Бързата мода: бързо купуване, кратко носене, ниска цена за потребителя е с висока цена за околната среда. Става дума за дългосрочно замърсяване с токсични бои, с материи на петролна основа, микропластмаси, изразходване на огромни количества..

публикувано на 27.11.23 в 11:05