Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Мисловни карти“ в III ОУ „Братя Миладинови“ - град Гоце Делчев


В рубриката „Иновативните училища – училища на бъдещето“ ви представяме иновативния подход  при преподаване на учебното съдържание чрез т.н.  „мисловни карти“.  Методът е много интересен, негов автор е Тони Бюзан, а в България последовател е Николина Атанасова от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Мисловната карта е схематично представяне на един план, урок, дейност или родителска среща. Но мисловната карта е различна от обикновения план, не е скучното писане на заглавие, точки, подточки, подробности. При този метод се използва рисуването. Учениците вникват в новото съдържание чрез ключови думи, свързват ги в няколко изречения и по този начин, докато рисуват, запомнят същността на урочното съдържание. Т.е. Миславната карта е план на урока, представен по различен начин, като се използват цветове и линии.

„Мисловната карта може да се използва по всеки учебен предмет и е подходяща за всякакви възрасти“ –уточни главният  учител Мария Пиргова. „Започваме въвеждането на метода в две паралелки, но се надяваме след 4 години паралелките, включени в иновацията, да бъдат 10. Методът е достъпен за учениците, чрез него те вярват в своите възможности и сили, а на учителите дава възможност да придобият нови компетентности“ – това сподели директорът на училището Мариана Халачева.

Снимка


Вижте още

Лятна библиотека с възпитателен ефект

Място за четящите хора откриха в центъра на петричкото село Коларово. Всеки жител или гост на селото, вече може да си вземе книга от библиотечния кът, който функционира на открито. Идеята е на кмета на Коларово Величка Спасова, според която, мостът между хората се оказва книгата, отношението към която възпитава и отг оворност към..

публикувано на 27.07.21 в 09:34

Стартира третото издание на "Тук-Там Кошер"

На 9 септември ще се проведе третото издание на „Тук- Там Кошер“. Професионалното събитие е за хора с идеи и възможности от целия свят. Тазгодишното издание предлага програма с над 100 международни и български компании и стартъпи, повече от 40 вдъхновяващи лектори - успели българи от различни сфери и от всякакви точки на света, и 9 тематични..

публикувано на 26.07.21 в 11:29

Големите спортни надежди от малкия Благоевград

Летният сезон е символ на почивка, отдих и веселие. Но това лято е повече от спортно. Наскоро приключиха Европейското първенство по футбол и Копа Америка, които екзалтираха футболните запалянковци. В момента тече олимпиадата в Токио, която стана реалност, въпреки обстоятелствата през последната година. Затова екипът на Радио Благоевград..

публикувано на 26.07.21 в 11:22

Развитието на икономиката зависи от младите хора

В това се убеждаваме и от работата на Агенцията за корпоративно развитие.  Новите идеи могат да дойдат от младите специалисти. Много от тях нямат опит в работата, затова трябва да им се помага, но всичко трябва да бъде в рамките на разумното.  Агенцията за корпоративно развитие е създадена през 2021 година.  За пет години екипът на..

публикувано на 26.07.21 в 09:10
Ивайло Дичев

Ивайло Дичев: Идентичностният патриотизъм създава поданици

В предаването на Радио Благоевград за история и национална култура днес припомнихме интервю с проф. Ивайло Дичев, в което той предлага за размисъл две понятия: "естетически" (или идентичностен) и "граждански" патриотизъм. Първият се изразява в съзерцанието на величието на миналото, в преклонението пред подвизи на царе и пълководци и "величието на предците..

публикувано на 25.07.21 в 22:52

Гергана Сандъкчиева: В планината децата и младите хора стават по-добри

„В планината децата и младите хора стават по-добри. Те изпитват респект към високата планина. Дисциплината, поведението, отношението им един към друг - децата стават различни, променят общуването си и там, долу в града. Това ни радва, защото промяната е положителна“ с удовлетворение сподели за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева от..

публикувано на 25.07.21 в 10:09

Светослав Стойков: И при ограничен бюджет чрез подхода „стъпка по стъпка“ може да се постигне високо ниво на енергийно обновяване на дома

Подходът „стъпка по стъпка“ означава да извършим поетапно качествени подобрения в нашата сграда по начин, по който да можем да продължим след време да надградим с останали мерки“, разясни същността на подхода в интервю за Радио Благоевград Светослав Стойков от екологичното сдружение „За Земята“. Той посочи каква последователност на дейностите е..

публикувано на 25.07.21 в 10:05