Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Мисловни карти“ в III ОУ „Братя Миладинови“ - град Гоце Делчев


В рубриката „Иновативните училища – училища на бъдещето“ ви представяме иновативния подход  при преподаване на учебното съдържание чрез т.н.  „мисловни карти“.  Методът е много интересен, негов автор е Тони Бюзан, а в България последовател е Николина Атанасова от ПУ „Паисий Хилендарски“.

Мисловната карта е схематично представяне на един план, урок, дейност или родителска среща. Но мисловната карта е различна от обикновения план, не е скучното писане на заглавие, точки, подточки, подробности. При този метод се използва рисуването. Учениците вникват в новото съдържание чрез ключови думи, свързват ги в няколко изречения и по този начин, докато рисуват, запомнят същността на урочното съдържание. Т.е. Миславната карта е план на урока, представен по различен начин, като се използват цветове и линии.

„Мисловната карта може да се използва по всеки учебен предмет и е подходяща за всякакви възрасти“ –уточни главният  учител Мария Пиргова. „Започваме въвеждането на метода в две паралелки, но се надяваме след 4 години паралелките, включени в иновацията, да бъдат 10. Методът е достъпен за учениците, чрез него те вярват в своите възможности и сили, а на учителите дава възможност да придобият нови компетентности“ – това сподели директорът на училището Мариана Халачева.

Снимка


Вижте още

За добрите каузи от Слокощица до Разлог

Много пъти сме ви разказвали за инициативите на членовете на Сдружението за Слокощица и доброволците, които се включват в реализирането на идеите им.  В основата на тяхната дейност стои разделното събиране и предаване на отпадъци. Със събраните средства облагородяват селото. Днес отново имаме повод да ви разкажем за тях. За празника на детето..

публикувано на 04.06.20 в 16:44

Как ще посрещнем Лято 2020

Традиционно в този период започваме да планираме част от годишния си отдих. Макар да преминахме през сериозна социална рестрикция и все още епидемичната обстановка да е неустойчива, мислите на по-голямата чат от нас вече са насочени към летните месеци и тяхното запълване с качествено съдържание. Психолозите са категорични, че е необходимо да дадем..

публикувано на 04.06.20 в 13:45

Засега няма нарушения в големите търговски вериги по отношение на българските продукти

Не са констатирани нарушения при продажбата на български хранителни продукти в големите вериги магазини в област Благоевград, засега – това сочат първите резултати от проверките на инспекторите от Областна дирекция по Безопасност на храните в Благоевград. От края на миналата седмица проверяващите инспектират, дали се спазва Постановление 87 на..

публикувано на 04.06.20 в 12:45

Младите планинари от Петрич отново сред природата

След почти двумесечен престой у дома, младите природолюбители от Клуб „Млад планинар“ – Петрич, са отново сред природата. През уикенда, те проведоха първия си туристически поход из красотите на планината Беласица. „Направихме един невероятен маршрут, който досега не е правен от нас в Беласица. Така, както опознаваме родината, за да я обикнем,..

публикувано на 04.06.20 в 12:44

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

1697 зрелостници от област Благоевград се явиха днес на втора задължителна матура по избираем предмет

„1697 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура по избираем предмет. Имащите право и заявили желание за явяване на втори държавен зрелостен изпит в Благоевградска област са 1797 ученици. Има корекция поради факта, че 46 ученици в областта не са завършили успешно 12 клас и  не са допуснати да се явят на зрелостния изпит. 54..

публикувано на 03.06.20 в 12:40

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11