Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празнична програма Бургас отбелязва Никулден

Снимка: Даниела Костадинова

С празнична програма Бургас отбелязва Никулден, който е празник на града от 1992 г. След литийното шествие от моста в Приморския парк бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари, а нов параклис на името на светеца ще бъде осветен в бургаски квартал „Сарафово“.

Камбанен звън и тържествена света литургия в Катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ поставиха началото на празничния ден.

Ето какво си пожелават бургазлии:

„Свети Никола да ни пази, той си е нашият светец на града“.

„Пожелавам си най-много здраве, за цялото семейство, а градът да се развива все така добре“.

Под мотото „Моят весел Никулден“ музика и забавления очакват бургазлии до Часовника на централния площад. Там бургаски актьори са подготвили изненада за всички именици.

С откриването на традиционната обща изложба на бургаските художници и Златната снимка на всички именици с кмета на града Димитър Николов продължава празничната програма. Тя ще завърши с голям никулденски концерт на площад „Тройката“, на който ще бъдат запалени и светлините на коледната елха.

Общо 7083-ма са имениците, които ще отпразнуват този ден с наздравица в Бургас.

Имен ден днес имат над 200 хиляди българи с имената Никола, Николай, Николина и техните производни. На 6 декември празнуват и банкерите, защото според вярванията Свети Николай е помагал на изпадналите в беда бедни хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!