Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сдружението на търговците и превозвачите на горива ще проведе национален митинг

Снимка: БГНЕС

На 12-ти януари Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива ще проведе национален митинг.

Правителството направи предложение да се отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата, който сложи непреодолими препятствия пред търговците, които снабдяват с гориво малките населени места, в които на ден се продават горива за 300-400 лева. Те обслужват малки населени места, отдалечени от автомагистралите и първокласните пътища. Там живеят хора с малки доходи. 

Със закона, който трябваше да влезе в сила на 29-ти януари се даваше сериозно предимство на големите вериги бензиностанции. Хората от малките селища евентуално ще трябва да преминават доста километри, за да заредят автомобилите си с гориво. 

Това стана причина за обявена готовност за протести и евентуално затваряне и на гранични пунктове. Министърът на икономиката Емил Караниколов предложи да се вземе това решение за отлагане влизането в сила на закона, за да се направят промени. 

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива също ще вземат участие в работната група, която ще направи промени в приетите вече текстове. Това заяви в интервю за Радио Благоевград Симо Симов, който е говорител на сдружението. От него научихме, че на 12-ти януари в Пловдив ще се направи митинг в защита на правителственото решение, което поставя на равна нога търговците в малките и големите селища от страната. (Чуйте звуковия файл...)


Вижте още

Д-р Радосвета Стаменкова: По темата за секса трябва да се говори открито и без лъжи

Програмата "Таралежи" в Перник продължава. До обрата се стигна след категоричната подкрепа за обучението от много организации и институции и подписка на родителите в 7-мо основно училище в областния град. И въпреки това остава отворен въпросът защо се стигна до напрежение по темата „за или против“ сексуалното възпитание в училище...

публикувано на 25.02.20 в 12:29

DJ CASS – първата жена диджей в българския хип хоп

„ Когато си избрах артистичен псевдоним, исках от името ми да не се разбира, че съм жена “. Това казва първата жена диджей в хип хопа в България – DJ CASS. Истинското и име е Кристина и е от София. Тя е от хората, които не влизат в рамки и се отличават от тълпата. „ С тази розова коса ме разпознават хората. В чужбина ми е..

публикувано на 25.02.20 в 10:20

Алпинистът и веган Атанас Скатов от първо лице

Атанас Скатов е първият българин изкачил четири осемхилядника само за един сезон. Вече 11 пъти е изкачвал осемхилядници, включително връх Еверест два пъти. „ Първият ми смислен преход бе преминаване на Ком-Емине, през 2010 година. Бях с моя баща “, споделя алпинистът. От 2015 година Атанас Скатов изчкава 14-те осемхилядника,..

публикувано на 25.02.20 в 09:31

До месеци изграждат паметник на Левски в Петрич

След близо две години и редица благотворителни инициативи в Петрич ще бъде изграден бюст -паметник на Апостола. Идеята подеха момчетата от фен клуб „Левски“ в южния град и бе подкрепена от хиляди хора. „ Фирма, която пожела да запази анонимност, е доста голям дарител. Отделно имахме съмишленици от Петрич и от цяла България. Имахме дарения от..

публикувано на 24.02.20 в 22:42

Защо в България алпийскийските гидове се броят на пръсти

Миналата седмица в Банско се проведе модул от обучението на алпийските водачи, които  искат да имат диплома, призната в целия свят. Tова е своеобразна академия на Международния съюз, обединяващ всички асоциации на алпийските гидове, в която се влиза много трудно и още по трудно се стига до финала. В България към момента има трима такива..

публикувано на 24.02.20 в 15:34

Искра Михайлова: Вариантът на правителството за АМ “Струма“ през Кресна е най-прагматичния

Жители на Кресна, подкрепени от екоорганизации и сдружения, се обединиха в протест пред сградата на Европейската комисия в столицата. Местните хора се обявят за спасяване на хората и природата на Кресна и Кресненски пролом от планирания строеж на автомагистрала „Струма“ през дефилето. Жителите на община Кресна се опасяват, че вариантът, който ще..

публикувано на 24.02.20 в 13:20
Кремена Димитрова

Тук съм живял и тук живеят мечтите ми

Чужденецo, тази е, тази е моята родина, тук съм живял и тук живеят мечтите ми.   Тези думи на Пабло Неруда, така красиво изречени, са в началото и в центъра на новия роман на Исабел Алиенде „Цвят продълговат в морето”, който излезе на българския книжен пазар в едно и също време със световната премиера. Именно..

публикувано на 23.02.20 в 18:45