Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Виртуална класна стая и роботи, нови учебни предмети „Програмиране за деца“ и „Образователна роботика“ в ОУ „Даскал Димитри“ - Кюстендил

Основно училище „Даскал Димитри“ Кюстендил работи по проекта „Иновативни училища“ от учебната 2017/2018 година. Стойността му е 346 000 лева. В училището са въведени интерактивни методи на преподаване, които активират позицията на учениците в часовете по информационни технологии, чуждоезиковото обучение, музиката и изкуствата, а учителите са ментори на процеса. Това е единственото училище в област Кюстендил, което притежава 9 робота и виртуарна класна стая. Те дават дават реална възможност на педагозите да подготвят електронни уроци, да провеждат занятията с таблет за всеки ученик и да използват интерактивна дъска  – споделя директорът на училището Светла Антова.“ „Целта е да се формират компетентности чрез съвременни методи на обучение. Започнахме с учениците от 1-ви, 2-ри и 5-ти клас, като изеята е да разширяваме обхвата на учебните предмети до края на проекта и следтова да бъдат включени и останалите предмети от учебния план“. (Чуйте звуковия файл...)
„Часовете по роботика и програмиране минават по един много забавен начин, тъй като получили вече начални знания, учениците се опитват сами да ги разширяват“ – сподели Георги Тодоров, преподавател по информатика и математика. Преподава по новите учебни предмети „Програмиране за деца“ и  „Образователна роботика“. (Чуйте звуковия файл...)
Европейският софтуерен институт, фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Центърът за творческо обучение – София са партньори на ОУ „Даскал Димитри“ Кюстендил.

Галерия

Вижте още
Д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: При Лаймската болест изключително важна е навреме поставената диагноза

„Въпреки че се намираме в тежка епидемична ситуация, не трябва да забравяме, че има и други инфекциозни болести, към които да бъдем особено внимателни.  При поява на симптоми, при наличие на т.нар. епидемиологична  анамнеза при контакт с кърлежи, животни, с престой в ендемични райони, трябва да потърсим среща със специалист. Най-разпространеното..

публикувано на 12.08.20 в 14:00
Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова са новите български младежки делегати към ООН

Младите хора в България имат самочувствие

Младите хора имат самочувствие – това е извод, който направихме след срещата в ефир с младежите Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев – новоизбрани младежки делегати на страната ни в ООН. В голяма степен самочувствието им се дължи на доброто образование, на таланта, на успехите в работата. Много са и проблемите, които младите хора поставят в анкетата,..

публикувано на 12.08.20 в 11:19

Летни работилници за занаяти

Младите жители на град Брезник се учат на грънчарство. От началото на месец август отвориха творческите работилници на Общинския исторически музей в града на брезите. Арт академията посреща всеки вторник и четвъртък деца от 5 до 16-годишна възраст. Уроците са напълно безплатни, но протичат при спазването на противоепидемични мерки, каза за..

публикувано на 11.08.20 в 17:09

Нощта на падащите звезди

Всяка година по същото време, което винаги е през август, е пикът на метеорния дъжд – Персеиди. Ако тази нощ не ви се спи и случайно се събудите между един или четири часа сутринта, побързайте да си намислите повече от едно желание и да отправите взор нагоре към лятното небе. Очаква се порой от падащи звезди. Всичко написано до тук е валидно, ако..

публикувано на 11.08.20 в 17:01

Доброволци обновяват екопътеката край река Ерма

Екопътеката по ждрелото на река Ерма край Трън е една от най-атрактивните в страната – преминава през врязани в скалата тунели, водопади и водни прагове. Мястото е предпочитано за отдих и разходка както от местните трънчани, така и от многобройните туристи, които посещават района. Екопътеката е 13 километра, изградена е през 2002 година и оттогава..

публикувано на 11.08.20 в 16:01

Внимавайте с примамливите оферти за почивка на море!

Заради по-малкото туристи това лято по българското Черноморие, представителите на бизнеса прилагат всевъзможни трикове за привличане на повече посетители – „такса барбарон“, wi-fi или комплект "чадър с шезлонг" са сред най-фрапиращите. Към тях прибавяме и рязкото сваляне на цените на пакетите, особено в по-големите хотелски комплекси – на места..

публикувано на 11.08.20 в 15:55

Поглед към Дупница назад в годините

„Албум на стара Дупница“ представи бившият председател на Общинския съвет в Дупница Явор Тодоров. Събраните през последните 25 години пощенски картички ни връщат към някои позабравени образи като първото спортно игрище, към първия автобус, към строежа на най-големия църковен храм в града „Св. Георги Победоносец“.  Паметта и историята могат да бъдат..

публикувано на 11.08.20 в 13:04