Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският журналист Ед Кемик: Медийната картина в България е трудно описуема

Ед Кемик е американски журналист. Работил е повече от 35 години за печатни и онлайн медии в САЩ. Дълго време се е занимавал и с медийна грамотност и медийна етика. През 2013-а година основава свой електронен вестник. Работил е като репортер, редактор, коментатор и издател. Той е и автор на книгата „The Big Sky, By and By”, в която събира всичките си журналистически текстове.

За пръв път съм в България и признавам, че не съм запознат особено с медийната картина в страната ви. Но съм чувал от различни места, че свободата на словото е занижена през последните години. По всичко, което знам и разбрах в последствие, съм наясно, че тук журналистиката е опасна и предизвикателна професия. Това, че 90% от медиите са собственост на един човек е непонятно за мен, а малкото независими медии са под натиска на правителството и определени личности. Ситуацията е толкова трудно описуема, че дори не знам какъв съвет да дам на колегите журналисти в България”, каза в интервю за Радио Благоевград американският журналист и добави:хубавото в крайна сметка е, че откакто съм тук всички хора, с които се срещнах – ученици по журналистика, работещи журналисти, публични личности, всички са много заинтересовани по темата за свободата на словото и имат своите виждания какво могат да направят, за да променят ситуацията в положителна посока. Като цяло се запознах с малка част от битието на хората в България, но това, което видях ,е много окуражаващо и вдъхновяващо с всички тези млади и интелигентни хора, които непрекъснато говорят по проблемите”.

Снимка

- Да, но към днешна дата България е на 111-о място в класацията за свободата на словото в света и на последно място по свобода на словото в Европа. Как това може да бъде променено?

Не знам какво точно да кажа. Аз съм тук в ролята си на дългогодишен журналист, който е работил 35 години за ежедневници и преди 5 години сам започнах да издавам онлайн медия, която въпреки, че достига до малко хора, ми даде много голяма свобода на словото и независимост. Освен, че имам свободата да пиша по теми, които преценя, че са интересни за хората, си изкарвам прехраната вече 5 години по този начин. Имам и хора, 3000-4000, които са се абонирали, за да се информират от моята медия и се опитвам да насърча младите хора тук да правят същото, имам предвид да преследват своите мечти и цели, в които вярват.

- За повечето българи вероятно звучи странно определението „независима медия“. От какво българските медии се нуждаят, за да бъдат независими? Възможно ли е тук, според вас?

Общо взето това, което разбрах от личен опит е, че можеш да създадеш сайт, за който обаче е важно да имаш рекламодатели и дарения от читатели. А журналистите, с които говорих казаха, че това е много трудно, почти невъзможно тук, защото е трудно да се привлекат рекламодатели дори във вече наложени медии. Бях в офиса на един от българските сериозни ежедневници и разбрах, че за 24 страници те имат само 1 реклама и че издръжката им всъщност идва от самия собственик, който е сериозен бизнесмен. Така че наистина не знам какво да кажа. Наистина се надявам, че може да се намери някакъв фонд, фондация на регионално, национално, дори на чуждестранно ниво, който да помага на медиите да са независими и да работят в името на демокрацията. Но общо взето сами трябва да намерите решение по този казус.

- Независимост, свобода на словото... сега към една друга тема - фалшивите новини, сериозен проблем навсякъде. Какъв е вашият съвет, как аудиторията да разпознава фалшивите новини?

Не знам дали има лесен начин за разпознаване на фалшивите новини и борба с дезинформацията, но е важно да се увериш, че четеш надеждни източници. Най-простият начин да разпознаеш фалшива новина е да влезеш в интернет и да подложиш всичко, което е изсипано там, под съмнение и да се довериш на това, което е публикувано само от доказани медии като вашата, например или чужди национални медии. Просто се уверете, че когато търсите дадена информация я получавате от най-достоверните източници. А пък ако е фалшива новината в повечето случаи тя е без официален източник.

- Смятате ли, че е важно обществото да знае кой е собственикът, който стои зад дадена медия?

Определено мисля че е от полза за читателите да знаят кой е собственикът на дадена медия или коя е компанията, която стои зад нея, защото някои от тях се разпознават от обществото като почтени, а други не.

- Има ли разлика в начините на събиране на информация от медиите в България и в Америка?

До сега в Америка винаги съм работил за по-малки медии и моят опит е малко по-различен от този на колегите ми в по-големите медии. Аз всъщност съм тук, защото съм осъзнал, че малките медии също играят голяма роля. При събирането на новини в Америка журналистите не се сблъскват с чиновници и със съдебни пречки. Най-голямото различие е, че там имаме свободен достъп до документи и база с данни, до които вие вероятно нямате достъп.

- Какво бихте искали да посъветвате българските ви колеги и студентите по журналистика?

Моят съвет е да обоготавят знанията си непрекъснато по най-добрия за тях начин, независимо дали са технически умения или познания в политиката, социални и културния живот и да не спират да търсят опит от медии в други държави там, където свободата на словото е факт. Колкото по-голям опит имат хората в това, толкова по-добре ще отстояват правата си пред властта. Както знаем, всички много обичат да говорят и коментират в Инстаграм, Фейсбук, но като теглиш чертата всичко свършва с мода и спорт. Всички много говорят по актуални теми, но те не са журналисти. Обществото се нуждае от журналистите, които да правят качествени разследвания.​






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За 7 месеца в село Бураново: Здравен пункт, социална кухня, интерес от чужди инвеститори

Инвеститори от Обединеното кралство искат да купят училището, пансиона и киносалона в малкото кочериновско село Бураново, където населението е 150 души. Англичаните разбрали за селото от  гурбетчии от Бураново. Искат да покрият стадиона с изкуствена трева, с осветление и сонди. Училището ще стане хотел, а пансионът – ресторант. Направило им..

публикувано на 12.07.24 в 12:53

Николета Иванова: Един творец, който черпи вдъхновение от природата в Раненци

Тя е млад творец от Варна, избрала да отгледа децата си в кюстендилското село Раненци, вместо в морската столица на България. Обича да шие дрехи от естествени материи, които оцветява с природни багрила. Превърнала е старата плевня в свое творческо ателие, където посреща гости и съмишленици. Николета Иванова създава фейсбук страница „Живите места в..

публикувано на 12.07.24 в 12:32

Ахмед Вранчев: ДПС ще се върне към нормалността, принципите и ценностите си

До късно снощи продължиха заседанията на общинските съвети на ДПС в знакови общини на Благоевградска област. Колективните органи по места са приели декларации в подкрепа на призива на почетния председател на партията Ахмед Доган.  Вчера преди обед народният представител Ахмед Вранчев депозира заявление в парламента, че напуска групата на..

публикувано на 12.07.24 в 11:13

Какви ще бъдат приоритетите на новата група в ЕП - "Европа на суверенните нации"

Евродепутатът от "Възраждане" Петър Волгин, който до скоро бе водещ на предаването "Политически Некоректно" по БНР, става говорител на нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации".  Това стана ясно през седмицата от публикация на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов във Фейсбук.  Костадинов пише още, че 25 евродепутати от 8 държави..

публикувано на 12.07.24 в 11:09

“В сърцето на Граово” се събират животновъди и производители от цялата страна

В края на седмицата ще се проведе Шестото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. На поляните край манастира над брезнишкото село Гигинци ще бъде представена над 20-часова фолклорна програма. Предвидени са много изненади за гостите, срещи, ателиета, фермерски пазари, на които ще бъде показано всичко най-добро от труда на животновъдите..

публикувано на 11.07.24 в 10:31

Банско се справя с бездомните кучета с насърчаване на осиновяването

Перманентната кампания на Община Банско за осиновяване на бездомни кучета донесе радост в още едно семейство. Синът на сем. Дурчови вече си има четириног приятел, за когото обещава да се грижи сам и да го води навсякъде със себе си. Кампанията Осинови ме: БезДОМен или ДОМашен - ти решаваш! стартира в края на миналата година. „Три..

публикувано на 10.07.24 в 14:41

Цветанка Гаврилова: Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс

Мечтая България да бъде домакин на световен танцов конкурс. Имаме всички дадености за това – отношение към танцовото изкуство и много талантливи деца и млади хора. Страната ни показа изключително присъствие на Световната танцова купа в Прага, състезание, което си е извоювало славата на лятна танцова олимпиада. Това заяви д-р Цветанка Гаврилова,..

публикувано на 10.07.24 в 12:44