Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

GDPR по български


Европейските регулатори за защита на данните са получили над 95 хил. оплаквания за потенциални пробиви в информационни системи - осем месеца след въвеждането на ключовия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR). Това обяви Европейската комисия. Данните бяха разпространени по повод Световния ден за защита на личните данни – 28 януари. От доклада става ясно, че в деня, в който е влязъл в сила – 25 май, регламентът е бил по-търсен в "Гугъл" от световните звезди Бионсе и Ким Кардашиян. България също е спомената в документа – като една от петте европейски държави, които закъсняха да осъвременят законодателството си. Поправките в Закона за защита на личните данни в крайна сметка бяха приети миналата седмица от парламента, но според юристи българският вариант на европейския регламент създава предпоставки за цензура над медиите.

Промените въвеждат 10 критерия, които журналистите трябва да спазват, за да не попаднат под ударите на новия закон. Той предвижда налагане на глоби, ако Комисията за защита на личните данни прецени, че в даден случай свободата на словото не надделява над правото на обект на журналистическо разследване да не бъде поставян във фокуса на общественото внимание. По думите на експерта по медийно право Симона Велева България е единствената страна-членка, която въвежда подобен широк набор от критерии, които трябва да се спазват от страна на журналистите. От Съюза на българските журналисти излязоха със становище, в което се казва, че „тези поправки практически ще лишат журналистите от възможността да упражняват свободно професията си“. От медийната организация ще търсят съдействието на Европейската федерация на журналистите, Международната федерация на журналистите и „Репортери без граници” за отмяната на Закона за защита на личните данни. От Асоциацията на европейските журналисти - България също изразиха сериозни притеснения и критика към решението на парламента да приеме в тази му форма Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни, с който се цели хармонизирането на вътрешната уредба с Общия регламент за защита на личните данни 2019/679 (GDPR). АЕЖ-България призовава президента Румен Радев да използва правото си на вето и да върне закона за допълнително обсъждане в Народното събрание.

По никакъв начин в регламента не е поставено изискване журналистите и медиите да бъдат поставени под тази шапка, напротив. Това, което казва GDPR, това, което казва разпоредбата, която беше по един превратен начин приета в нашия закон е, че медиите и журналистите трябва да бъдат изключени от тази защита на личните данни. Тук е големият проблем, че ако те бъдат обратно включени, благодарение на тези 10 критерия те попадат автоматично под ударите на огромни глоби, защото измененията в закона не предвидиха възможност медиите и журналистите да бъдат по-леко наказвани“, каза за Радио Благовград адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация“.

Новоприетите критерии дават право на Комисията за защита на личните данни да преценява дали журналистите не са нарушили правата на засегнатите от техните материали. Наред с въпроса дали Комисията за защита на личните данни ще може адекватно да тълкува обществената значимост на случаите, за които бъде сезирана, стои и опасението, че новият закон може да повлияе негативно на журналистите – те да започнат да се самоцензурират.

В звуковите файлове чуйте коментарите на журналистите Димитър Стоянов от екипа на "Бивол", Драгомир Николов от списание „Икономист“, на разследващия журналист от Нова тв Марин Николов, медийния съветник Елена Фурнаджиева и на Иван Бедров - ръководител на Българската служба на Радио Свободна Европа.


Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19